La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha defensat que el nou estat català tingui exercit propi “per garantir la seva seguretat”. En un acte del partit sobre seguretat i defensa, Pascal ha fet una crida a tenir un debat “de forma serena” però ha defensat que no tenen cap motiu per amagar-se en dir que aposten per un exèrcit, tot i que ha puntualitzat que no optaríem pels sistemes tradicionals sinó per un model on sobresurti la tecnificació. D’altra banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha defensat que Catalunya està preparada en termes de seguretat per a la independència però ha reclamat que falten efectius dels Mossos d’Esquadra.

El PDECat ha celebrat aquest dilluns una jornada per debatre quina és la seva postura en els temes de la seguretat i la defensa. En aquest escenari, Pascal ha defensat la necessitat d’un exèrcit propi i ha explicat que algunes de les experiències en les que es fixen són per exemple les dels països bàltics, on per exemple es dona molta importància a la ciberseguretat. En aquest sentit, ha defensat que la Catalunya independent també hi ha de ser present a organitzacions com l’OTAN “per poder ser actors principals”. “Volem ser actors internacionals de primer ordre”, ha declarat. Pascal ha dit que aquesta participació ha de servir per contribuir a participar dels debats i els canvis internacionals necessaris per assolir escenaris de pau. “Sempre volem ser part de la solució, mai del problema”, ha declarat, al temps que ha dit que per ser un actor de primer nivell cal ser present en l’àmbit de la seguretat.

Més Mossos per una Catalunya indepdent

Per la seva banda, Jané ha assegurat que Catalunya està “preparada” per garantir la seguretat en un estat independent però ha reclamat més efectius. “Estem preparats però falten efectius”, ha resumit. Jané ha dit que l’objectiu és assolir uns 18.300 agents, quan actualment hi ha menys de 17.000. El conseller ha dit que tot i aquesta preparació hi haurien “alguns serveis per cobrir” en àmbits on actualment els Mossos no tenen competències. Jané ha explicat que per assolir la concepció de seguretat pública que necessita Catalunya, calen 18.300 agents del cos de Mossos d’Esquadra i ha lamentat que no s’ha assolit aquesta xifra perquè en els darrers anys no s’han convocat places. Ha criticat que el país no disposa de 400 nous mossos perquè no es van poder aprovar els comptes de l’any passat i per això ha reivindicat que s’aprovin els d’enguany en el debat que comença demà al Parlament per poder convocar “el més aviat possible” 500 noves places.

En aquest sentit, ha alertat que l’”estrangulament” pressupostari no pot afectar la seguretat “perquè ningú entendria que no es tinguessin els efectius per poder garantir el que es necessita”. Malgrat aquesta manca d’efectius, ha defensat que el Departament d’Interior està “preparat” per assumir les competències d’interior i, tot i que ha alertat que mancarien alguns serveis, el Govern té una visió “omnicomprensiva” dels temes seguretat i “voluntat clara de ser-hi presents”.

En resposta a una altra pregunta, també ha detallat que es vol crear un nou concepte de policia local on s’enforteixi la coordinació entre les 214 policies locals i el cos de Mossos d’Esquadra. El conseller ha dit que cal respectar l’autonomia municipal però ha recordat que l’Estatut reconeix que el Govern ha de coordinar els cossos policials catalans.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]