El PCI i les seves Llistes Representatives a la UNESCO. Illa de Jeju (Corea)

VilaWeb
Redacció
15.12.2017 - 06:00

La 12a Convenció ja ha passat l’equador. Estem a dijous, dia on milers de catalans són a Brussel·les…i dos catalans són a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI de la Humanitat de la UNESCO,  a l’illa de Jeju (República de Corea), representant amb molt d’orgull i humilment a  l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català  i a Catalunya. De fet es refereixen a nosaltres com a Catalunya.  Moltes persones en les ONGs i també entre els observadors i representants, coneixen el procés que està vivint el nostre país. Són molts menys els que tenen informacions ajustades a la realitat. No obstant, tots coincideixen que la repressió patida per milers de catalans l’1 d’octubre va ser una ignomínia impossible d’oblidar. Els principis i l’esperit de la Convenció per a la Salvaguarda del  PCI de la Humanitat fomenta i vetlla pel compliment dels Drets Humans. Aquests drets són valors de la cultura, i conseqüentment de la condició humana, que ens han d’interpel·lar a tots i totes. És bo recordar-ho en la narració d’aquesta 12a Convenció.

Anem seguint amb la Llista Representativa. Armènia, Bulgària, Iran, Azerbaidjan, Macedònia, Alemanya, Suiza…. i altres països aconsegueixen inscriure els elements presentats. Uns quants  d’aquests elements han obtingut una nota,  diguem-ne, baixa nota.
Algun criteri preceptiu per a la inscripció de l’element a la Llista Representativa com ara el R.2 i el R.5 són qüestionats per l’Òrgan d’Avaluació. Així, en el criteri R.2 que demana que la inscripció de la pràctica contribuirà a donar a conèixer el Patrimoni Cultural Immaterial, aconseguint que es prengui consciència de la seva importància; o el R.5 que demana que la pràctica ha de figurar en un inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de l’Estat (o un dels seus territoris) que presenta la candidatura, estan poc o mal desenvolupats.

Llegeix la crònica sencera a Tornaveu fent clic aquí

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes