El Parlament de Catalunya decidirà si envia el ‘currículum polític’ dels membres del TC a instàncies internacionals

  • La moció, presentada per la CUP, també demana de reprovar el ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá

VilaWeb
Europa Press
12.03.2017 - 11:38
Actualització: 12.03.2017 - 22:03

El ple del Parlament de Catalunya votarà una moció de la CUP que insta el govern a enviar als tribunals internacionals un informe sobre els membres de l’alta judicatura, la fiscalia general i el Tribunal Constitucional (TC) espanyols. La moció demana que en vint dies s’elabori aquest informe, on s’esmenti especialment el ‘currículum polític’ dels integrants d’aquestes institucions.

La petició de la CUP, recollida per Europa Press, demana que el document sigui tramès al Consell d’Europa, el Consell de Drets Humans de l’ONU a Ginebra, a la Comissaria de Justícia de la UE, al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a la Cort Internacional de Justícia de L’Haia, al Tribunal Russell, a Amnistia Internacional i a Human Rights Watch.

El diputat de la CUP Benet Salellas va argumentar la moció en una interpel·lació parlamentària en el darrer ple. Va explicar que els membres del TC s’escollien pels acords dels principals partits del senat i el congrés i que alguns eren triats directament pel govern espanyol. Entre aquests darrers hi ha Antonio Narváez i Pedro José González Trevijano, ‘participant habitual de la FAES’.

Va esmentar quatre magistrats més –Santiago Martínez-Vares, Juan Antonio Xiol Ríos, Ricardo Enríquez i Juan José González Ribas–, que ‘van començar la carrera judicial com a jutges durant el franquisme’. I afegí: ‘Són persones que van jurar fidelitat a les lleis de Franco, que les van aplicar i que després, sense cap tràmit, van continuar en l’administració de Justícia. Més d’un terç del TC és judicatura pre-democràtica’, va clamar el diputat.

Salellas recordava també els militants del PP: el president Francisco Pérez de los Cobos i Andrés Ollero. Aquest darrer –va recordar– va ser diputat del PP al congrés espanyol durant disset anys i ara aspira a ser el nou president de l’òrgan.

‘En resum –va dir Salellas–: dos d’escollits pel govern, dos del PP i quatre jutges que van jurar fidelitat al règim. Vuit d’onze.’

També fou crític amb els membres de la fiscalia general espanyola, que funciona, segons ell, com una corretja de transmissió d’un govern en mans ‘d’un dels partits més corruptes d’Europa, amb més encausats i condemnats’, el PP.

Salellas va recordar que l’ex-fiscal general de l’estat Eduardo Torres Dulce havia dit que estava esgotat per les pressions constants del Ministeri de Justícia i que tot seguit va ser substituït per Consuelo Madrigal.

Reprovar el ministre de Justícia espanyol
La moció també demana que el parlament reprovi el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per ‘l’evident utilització política del poder judicial en el conflicte democràtic contra Catalunya’.

A més, insta la cambra catalana a requerir al TC que, ‘en vista de l’evident politització i dependència partitocràtica’, s’abstingui de resoldre res sobre els processos relacionats amb les decisions adoptades pel parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any