El parlament refusa que el català sigui l’única llengua vehicular a l’escola

  • La cambra també refusa la proposta de no aplicar les sentències del 25% del castellà

VilaWeb
El ple del parlament, en una de les votacions de les mocions d'avui (Fotografia: ACN)
13.02.2025 - 19:51
Actualització: 13.02.2025 - 22:05

Una moció presentada per la CUP al Parlament de Catalunya sobre els drets lingüístics ha fet evident que el consens dels grups per la defensa de la llengua es trenca en qüestions clau. La cambra ha refusat d’instar el govern a defensar i garantir el català com a llengua vehicular única i d’aprenentatge en tots els centres educatius i que sigui la llengua d’ús en l’acollida de l’alumnat nouvingut basant-se en la metodologia de la immersió lingüística. La CUP, Junts, ERC, els Comuns, i AC han votat a favor d’aquest punt, que havia estat modificat i pactat amb Esquerra. Però el el PSC, Vox i el PP hi han votat en contra. És a dir, hi ha hagut 68 vots en contra i 66 a favor. La cambra tampoc no ha aprovat instar el govern a no aplicar les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliguen a la vehicularitat de la llengua castellana en l’ensenyament, amb un ús mínim del 25%. Amb el suport de Junts, ERC, els Comuns i la CUP no n’hi ha hagut prou. Aquestes desavinences es manifestaven a la cambra quan el Tribunal Constitucional ha de pronunciar-se encara sobre el nou marc legal pactat pel PSC, Junts, ERC i els Comuns per esquivar l’aplicació del 25% que havia imposat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El parlament, en canvi, sí que ha instat el govern a donar suport a la xarxa d’escoles a la Bressola, a divulgar-ne la tasca i a destinar-hi “recursos econòmics i materials”. També ha aprovat que es doti d’eines i recursos els municipis perquè els ajuntaments i les associacions de pares facin efectiu l’ús vehicular del català al menjador, al pati i a les activitats extraescolars, a més de les escoles bressol municipals. Demana que s’incorpori aquest ús en clàusules lingüístiques als contractes i amb el reforç dels plans educatius d’entorn. El PSC també ha votat a favor, i ha reeixit amb el suport de la majoria, que l’últim trimestre d’aquest curs la inspecció educativa supervisi amb prou recursos l’ús quotidià del català als centres i que penalitzi els comportaments contraris. “El departament competent en matèria d’educació vetllarà pel compliment dels projectes lingüístics dels centres i garantirà l’assessorament en el procés d’elaboració, aprovació i revisió dels projectes”, diu la moció aprovada. També atorga a la conselleria la responsabilitat sobre els projectes validats.

Així mateix, el parlament ha instat el govern a impulsar un pla perquè a partir de l’últim semestre de l’any s’augmenti d’un 20% l’oferta anual de cursos de català als treballadors de l’àmbit empresarial i del comerç, amb l’assessorament i la certificació del Consorci per a la Normalització Lingüística, al qual també s’hauria d’augmentar “significativament” la dotació econòmica. A més, ha determinat que s’estableixi per a tot el personal de l’administració pública catalana el requisit lingüístic necessari, no pas com a simple mèrit, de conèixer la llengua. La cambra ha constatat que no es garanteixen els drets d’atenció en català en l’àmbit de la salut i les cures pal·liatives i ha defensat que es faciliti l’adquisició del nivell C1 de català al personal sanitari a partir del segon semestre de l’any. D’una altra banda, la cambra també s’ha pronunciat a favor que, en un termini de sis mesos, es garanteixi que un servei d’inspecció sancioni l’incompliment de la legislació sobre la retolació, l’etiquetatge, l’atenció al públic i l’oferta de serveis en català. La cambra ha instat igualment el govern perquè es personi en els casos de discriminació lingüística i que els serveis jurídics exerceixin l’acció popular quan es vulnerin drets.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor