El parlament demana de tornar a aprovar les lleis suspeses pel TC

  • Inclou la llei sobre pobresa energètica, l'impost sobre els habitatges buits, l'impost sobre nuclears i emissions i la llei d'igualtat entre homes i dones

VilaWeb
ACN
19.05.2016 - 18:37
Actualització: 20.05.2016 - 07:21

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció que insta formalment el govern a aprovar els projectes de llei necessaris per a fer plenament aplicables les lleis suspeses recentment pel Tribunal Constitucional espanyol (TC). En un text inspirat en les conclusions de la cimera del 3 de maig entre govern, partits, sindicats i entitats socials, JxSí ha proposat de recuperar la vigència de la llei 24/2015 pel que fa a les mesures de lluita contra els desnonaments, suspeses ara fa tres setmanes per l’alt tribunal espanyol.

La moció va més enllà i també reclama a l’executiu que presenti nous projectes de llei sobre l’impost sobre els habitatges buits, en el de les nuclears i en el de la llei d’igualtat entre homes i dones, tres projectes també suspesos recentment pel TC. CSQP, PSC i la CUP han donat suport al text, que ha aconseguit una àmplia majoria de 97 diputats. El PP (9) hi ha votat en contra i Ciutadans (25) ha preferit abstenir-se.

En una transacció amb CSQP, JxSí ha acceptat d’incloure un subapartat en la moció per a deixar clar que, mentre s’elabora una nova llei que cobreixi la suspensió de la llei de mesures urgents en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, el govern haurà de desplegar tots els recursos disponibles de la llei d’habitatge del 2007, a més de la part vigent de la mateixa llei 24/2015.

Amb l’abstenció del PSC i el vot en contra de PP i Ciutadans, la moció també insta l’executiu a fer tots els passos i accions necessàries per a assegurar que els drets socials assolits per la ciutadania mitjançant les lleis impugnades puguin ser garantits en qualsevol cas. La intenció, segons que s’explica al redactat, és deixar sense efecte pràctic la suspensió del TC.

JxSí, CUP i CSQP han aprovat el punt que constata la instrumentalització política que el govern espanyol fa del TC, que trasllada a aquest òrgan debats que no són de caràcter jurídic, sinó de naturalesa estrictament política. La moció, amb el suport de JxSí i la CUP (CSQP s’ha abstingut), diu que el parlament manifesta al TC que les decisions d’un tribunal arbitrari no obstaculitzaran la legítima voluntat democràtica del poble de Catalunya.

El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, i la diputada del PP Andrea Levy han tingut una picabaralla. Torrent ha acusat l’estat de judicialitzar la política amb els recursos ‘recentralitzadors’ contra les lleis catalanes, i Levy li ha dit que la Generalitat havia presentat el doble de recursos al TC contra lleis de l’executiu estatal que no a la inversa.

Levy ha afirmat sentir-se ‘cansada’ de la ‘matraca’ independentista que, segons ella, intenta fer creure que la Generalitat no pot exercir les seves competències quan, si no ho fa, ‘és perquè prefereix exercir la vagància’. ‘Ja té nassos que algú com vostè parli de vagància’, li ha replicat Torrent, en una referència indirecta a les múltiples absències de Levy al parlament. Per al diputat de JxSí, el PP actua com el representant del govern espanyol a la cambra i no com a representant dels interessos de la ciutadania de Catalunya.

Ací podeu llegir el text aprovat:

«El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a traslladar a aquesta cambra amb caràcter urgent i prioritari els projectes de llei que permetin fer plenament aplicables i efectives les lleis 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, la llei 14/2015 de l’impost sobre els habitatges buits, la llei 12/2014 d’impost sobre nuclears i emissions i la llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes. Mentre es desenvolupen els treballs d’elaboració d’una nova Llei que cobreixi les situacions de desempara que resulten de la suspensió dels articles recorreguts de la Llei 24/2015, el Parlament insta el Govern de la Generalitat, en estreta col·laboració amb les administracions locals, a desplegar tots els recursos disponibles que ofereixen la Llei de Dret a l’Habitatge de 2007 així com la part vigent de la mateixa Llei 24/2015, per tal de fer front a l’emergència habitacional i a les situacions de pobresa energètica. Molt especialment, el Parlament insta el Govern a aixoplugar els esforços dels Ajuntaments, negociant directament amb entitats bancàries, grans tenidors i companyies subministradores cessions d’habitatges buits, convenis de col·laboració amb els serveis socials i contribucions als fons necessaris per cobrir les situacions d’emergència.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any