La Cambra dels Lords ha ratificat aquest dilluns a la nit la proposta de sortida del Regne Unit de la UE que va proposar el govern de la primera ministra, Theresa May, el febrer passat. Una decisió que dóna llum verda a la ‘premier’ britànica per activar l’article 50 del Tractat de Lisboa i començar les negociacions amb Brussel·les per acordar el Brexit. L’aprovació dels Lords, necessària per convertir en llei el projecte del govern de May, ha arribat hores després que els Comuns rebutgessin les esmenes fetes pels Lords, que demanaven garantir els drets dels europeus residents al Regne Unit després del Brexit i donar més poder al Parlament a l’hora d’acceptar un acord amb Brussel·les.

Tot i que en les darreres setmanes nombrosos mitjans britànics han apuntat la possibilitat que May activés l’article 50 dimarts mateix, en les darreres hores fonts del 10 de Downing Street han insistit que el Brexit, i per tant l’inici de les negociacions amb la UE, no començaran fins a finals de març.

El projecte de llei de sortida de la UE va ser aprovat per la Cambra dels Comuns el 8 de febrer, però va passar aleshores a la Cambra dels Lords, que havien d’analitzar el text i decidir si hi feien esmenes. Tot i que finalment van optar per esmenar el projecte, la negativa dels Comuns a acceptar aquestes esmenes ha fet reconsiderar els Lords, que han aprovat el text que ha sortit dels Comuns hores abans per una majoria de 274 vots a favor i 118 en contra.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]