La primera fase del Parc Central de València, la que limita amb els barris de Russafa i Malilla, obrirà al públic aquest dilluns.

L’alcalde Joan Ribó destaca que aquesta zona verda és reivindicada de fa molts anys i aspira a convertir-se en el gran pulmó de la ciutat, amb una superfície de 110.826 m2.

El batlle ha reconegut que l’obra havia costat molt d’acabar; de fet, s’havia anunciat que s’obriria després de l’estiu. Ribó explica que és el primer pas per a aconseguir la resta del projecte, que inclou el soterrament de les vies dels trens de rodalia i llarg recorregut a l’entrada i la sortida de València.

En el seu conjunt, el Parc Central és la principal actuació de l’operació ferroviària i urbanística del mateix nom, i constitueix un dels reptes més importants de la ciutat en la seua planificació i disseny, lligat a la transformació ferroviària que suposarà el soterrament de les vies i la construcció de l’Estació Central definitiva. El Parc Central, amb una superfície total prevista de 230 mil metres quadrats, funcionarà com un gran eix vertebrador dels barris.

El Parc Central és un projecte dissenyat per la paisatgista nord-americana Kathryn Gustafson, al costat d’un equip d’empreses (les valencianes Nova Enginyera i Grupotec, i Borgos Pieper). S’estructura a l’eentorn d’una xarxa de passeigs i senderes d’aigua que connecten entre sí els diferents espais, cadascun dels quals té un tractament específic en funció dels seus usos i la  tipologia botànica. Combina prades, jardins florals, arbustos i arbrat, i proposa espais per a totes les edats, recuperant els edificis ferroviaris protegits.

La construcció del Parc Central, lligada a la disponibilitat del sòl ferroviari, s’ha realitzat per fases. Així, s’ha executant la fase primera en la zona Russafa-Malilla, un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’avinguda Peris i Valero. Amb la urbanització de 110.826 m2 de superfície, aquestes obres suposen el 40% del total del parc, i la seua execució inclou la rehabilitació de les naus de l’arquitecte Demetrio Ribes, i la reconstrucció de dos molls de càrrega, la recuperació d’una alqueria i la construcció d’un edifici de servicis i un centre de transformació elèctrica.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.