El papa i el patriarca de Moscou s’han reunit avui a l’Havana en una trobada històrica, i és que és la primera vegada que les dues esglésies cristianes es reuneixen d’ençà que es van separar, l’any 1054. Les autoritats religioses s’han trobat a l’aeroport internacional José Martí de l’Havana i el primer gest ha estat una abraçada entre tots dos.

‘Finalment. Està clar que això és una voluntat de Déu’, ha dit el papa Francesc. El tema central de la trobada ha estat la persecució que pateixen els cristians al Llevant i al nord d’Àfrica, sobretot per parts dels gihadistes. Francesc ha qualificat la reunió amb el patriarca Kiril com un regal de Déu.

Feia més de vint anys que es parlava de la possibilitat d’aquesta reunió, però no havia arribat a concretar-se a causa de divergències entre totes dues esglésies. Segons el metropolità Hilarion, a l’església ortodoxa russa li és avinent la posició del papa respecte de nombrosos afers actuals. Particularment, l’aspiració de Francesc d’acostar l’església als pobres.

No obstant això, continua sense resoldre’s la principal controvèrsia entre el patriarcat de Moscou i el Vaticà: el conflicte entre els ortodoxos i els adeptes de l’església greco-catòlica (uniates) d’Ucraïna, que compleixen el ritu ortodox però reconeixen la primacia universal del papa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb