El papa estableix l’obligació d’informar sobre abusos sexuals a l’Església o l’encobriment dels mateixos

  • Francesc ordena que tots els bisbats creïn en un any un sistema accessible al públic per presentar denúncies

VilaWeb
ACN
09.05.2019 - 16:14
Actualització: 09.05.2019 - 16:27

El papa Francesc ha establert l’obligació que els clergues o els membres de l’Església informin ‘sense demora’ sobre qualsevol tipus d’abús sexual del qual tinguin coneixement, i també dels casos d’encobriment que puguin detectar. A través d’un ‘motu propri’, Francesc també ordena que tots els bisbats creïn en un termini d’un any ‘un o més sistemes estables i fàcilment accessibles al públic’ per presentar denúncies.

Les investigacions, continua, han de tenir una durada de 90 dies, tot i que es poden demanar pròrrogues per motius justificats. Les autoritats eclesiàstiques s’han de comprometre amb els afectats en l’acollida, l’atenció espiritual i l’assistència mèdica, terapèutica i psicològica, segons el cas.

En aquesta carta apostòlica, el papa estableix com ha de ser la investigació, qui l’ha de portar a terme i quant ha de durar. El denunciat té dret a defensar-se. El responsable d’esclarir els fets pot tenir la col·laboració de persones qualificades, incloent laics. Es podran imposar mesures cautelars a la persona investigada. Les províncies eclesiàstiques i les conferències episcopals hauran d’establir un fons destinat a sufragar el cost de les investigacions.

En la introducció de la carta, Francesc subratlla que els delictes d’abús sexual ‘ofenen nostre senyor, causen danys físics, psicològics i espirituals en les víctimes i perjudiquen la comunitat de fidels’. Per evitar que aquests casos no es produeixin més, diu, ‘cal una contínua i profunda conversió dels cors, acompanyada d’accions concretes i eficaces que involucrin a tothom a l’Església’. Cal adoptar procediments ‘dirigits a prevenir i combatre aquests crims que traeixen la confiança dels fidels’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any