El papa Francesc demana perdó als indígenes del Canadà i condemna la mentalitat colonialista de les potències

  • El pontífex s'ha mostrat molt dolgut per la responsabilitat que va tenir l'Església en les polítiques d'assimilació dels internats

VilaWeb
El papa Francesc, en arribant a l'aeroport d'Edmonton (fotografia: Johannes Neudecker/dpa).
Redacció
25.07.2022 - 00:02
Actualització: 25.07.2022 - 22:53

El papa ha demanat perdó a les comunitats indígenes del Canadà i s’ha mostrat molt dolgut per la responsabilitat que va tenir l’Església en les polítiques d’assimilació dels internats. També ha condemnat la mentalitat colonialista de les potències.

“Em trobo entre vosaltres perquè el primer pas d’aquest pelegrinatge penitencial és el de renovar la meva comanda de perdó i dir-los, de tot cor, que estic profundament dolgut: demano perdó per la manera com, lamentablement, molts cristians van adoptar la mentalitat colonialista de les potències que van oprimir els pobles indígenes”, ha dit el pontífex en la primera trobada amb les poblacions indígenes First Nations, Métis i Inuit a Maskwacis, una ciutat a setanta quilòmetres al sud d’Edmonton, on va aterrar ahir.

El Pontífex fou rebut a l’aeroport per les màximes autoritats civils: Mary Simon, la primera indígena que ocupa el càrrec de governadora general del Canadà (la representant de la Reina Isabel d’Anglaterra, equivalent a la prefectura de l’Estat canadenc); i el primer ministre, Justin Trudeau.

En el primer discurs oficial del viatge de sis dies pel Canadà, s’ha referit a les “cicatrius de ferides encara obertes” en aquestes poblacions a causa del seu internament en alguns dels cent trenta-nou internats pels quals van passar uns 150.000 nens indígenes. La gran majoria van estar en mans d’institucions cristianes i van funcionar fins al 1996, quan va tancar la Gordon’s Residential School de Punnichy, l’última instal·lació administrada pel govern federal canadenc.

Estic dolgut. Demano perdó, en particular, per la manera com molts membres de l’Església i de les comunitats religioses van cooperar, també per mitjà de la indiferència, en aquests projectes de destrucció cultural i assimilació forçada dels governs de l’època , que van finalitzar al sistema de les escoles residencials”, ha exclamat el Papa.

Francesc ha deixat clar el motiu de la seva visita que, malgrat el dolor que arrossega al genoll dret i que l’obliga a desplaçar-se en cadira de rodes, no ha cancel·lat: “Estic a terres natives per dir-los personalment que estic dolgut, per implorar a Déu el perdó, la sanació i la reconciliació, per manifestar-los la meva proximitat, per resar amb vosaltres i per vosaltres”.

La cerimònia oficial de benvinguda tindrà lloc dimecres que ve, 27 de juliol, al Quebec. Allí, el papa Francesc es reunirà també amb Trudeau. A més, es produirà l’habitual i protocol·lària trobada amb les Autoritats Civils, i amb el Cos Diplomàtic, a la qual s’uniran els representants de les poblacions indígenes.

En qualsevol cas, els actes públics del papa es limitaran en aquest viatge a una hora per “la seva edat avançada” i les “limitacions” físiques, segons van anunciar els bisbes d’aquest país.

El papa, que va haver de posposar el seu viatge a la República Democràtica del Congo (RDC) i al Sudan del Sud previst del 2 al 7 de juliol pels seus problemes de mobilitat al genoll, afronta així el segon viatge internacional d’aquest 2022.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any