El model de cànon digital ha entrat en vigor aquest mes d’agost, a través del qual el pagament de còpia privada recau en els fabricants i els distribuïdors d’equips, aparells i suports de reproducció, però preveu la possibilitat d’un reemborsament per a un ús ‘exclusivament professional’.

El nou text fixa una implantació escalonada per facilitar la introducció del nou model. Després de l’entrada en vigor del Reial Decret el primer dia del mes d’agost, el cànon digital s’aplicarà de forma provisional, establint tant el llistat d’equips, suports i materials de reproducció, com les quantitats econòmiques amb les quals s’hauran d’abonar els autors.

En aquest sentit, els telèfons mòbils amb capacitat per reproduir vídeos i sons passen a estar gravats amb 1,1 euros, mentre que la compensació de les memòries USB i discos durs serà de 24 cèntims. A més, s’estableix també un gravamen de 3,15 euros per a les tauletes, de 5,45 per a reproductors de so o vídeo i de 6,45 per a reproductors no integrats.

No obstant això, no s’aplicarà més d’una quantitat als ordinadors o tauletes. Així mateix, les impressores estaran gravades entre els 4,5 i els 5,25 euros, mentre que les gravadores de discos inclouran una compensació d’entre 0,33 i 1,86 euros, i els discos compactes per a la reproducció mixta d’entre 8 i 28 cèntims.

Les associacions d’usuaris d’internet van fer una crida als partits per rebutjar aquest decret. La intenció, segons van explicar els presidents de l’Associació d’Internautes i de l’Associació d’Usuaris d’Internet, Víctor Domingo i Miguel Pérez Subías, respectivament, és que s’obri un debat pausat sobre el tema.

Al seu judici, aquest nou text ha estat aprovat ‘amb certa traïdoria’ i han denunciat que no han estat cridats pel govern espanyol per exposar la seva opinió sobre aquest nou cànon digital.

L’Organització de Consumidors i Usuàris (OCU) ha titllat el nou cànon digital d”injust, obsolet i discriminatori’ i considera que serà l’usuari qui serà ‘culpabilitzat de forma preventiva’ i haurà de pagar ‘injustament’ per una cosa que no li pertoca.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]