El nivell del gel marí a l’Antàrtida ha caigut al mínim històric, i amb molta diferència

  • Aquest rècord negatiu no fa sinó agreujar la preocupació que el gel marí del continent entri en fase de declivi terminal a causa del canvi climàtic

VilaWeb
The Washington Post
26.09.2023 - 21:40
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Kasha Patel · The Washington Post

El nivell del gel marí a l’Antàrtida ha caigut a un mínim històric –i amb molta diferència– durant la fi de l’hivern austral, segons el Centre Nacional de Dades sobre la Neu i el Gel dels Estats Units (NSIDC). Aquest rècord negatiu no fa sinó agreujar la preocupació que el gel marí del continent entri en fase de declivi terminal a causa del canvi climàtic.

“Hi ha una certa preocupació que aquest rècord signifiqui el començament d’una tendència de declivi a llarg termini del gel marí antàrtic, atès que els oceans es van escalfant a tot el món i la barreja entre les aigües de l’oceà Antàrtic amb les aigües més càlides d’altres oceans sembla destinada a continuar”, deia l’NSIDC en un comunicat publicat abans-d’ahir.

El gel marí de les regions polars es forma i es fon cíclicament amb el pas de les estacions. A l’Antàrtida, el gel marí sol arribar al nivell més baix al final de l’estiu austral, cap als volts del febrer. I entre mitjan i final de setembre –amb la fi de l’hivern austral– arriba al nivell més alt. Aquest febrer, els científics van constatar que el gel marí de l’Antàrtida havia arribat al nivell més baix registrat mai en aquesta època de l’any. Durant els mesos següents, durant l’hivern austral, el creixement del gel marí va continuar essent lent.

Enguany, l’Antàrtida va assolir el nivell més alt de gel el proppassat 10 de setembre, uns tretze dies abans de la mitjana interanual. En aquest moment, la cobertura de gel es troba en un mínim històric de 17 milions de quilòmetres quadrats. Són, si fa no fa, un milió de quilòmetres quadrats menys que no el mínim històric anterior, establert l’any 1986.

“El nivell de gel és sorprenentment baix”, explica Twila Moon, científica de l’NSIDC. “Vam constatar aquest mínim extremadament baix a l’estiu austral, i fins ara no hem observat cap capacitat de recuperació cap a extensions més altes durant la tardor antàrtica i l’hivern antàrtic […] Aquest patró el comencem a veure durant tot l’any.”

El gel marí que envolta les regions polars exerceix un rol fonamental en la protecció de les capes de gel adjacents. Un nivell inferior de gel marí implica que es reflectirà menys llum solar a l’espai, cosa que de retruc farà que les aigües s’escalfin més i la irradiació amenaci el gel i les glaceres circumdants. Amb menys gel marí, les costes del continent queden molt més exposades a la llum solar, cosa que elimina la frontera natural que sol protegir el gel antàrtic.

Fa molt de temps que els científics observen aquests descensos del gel marí i els seus efectes a l’altre pol, l’Àrtic. En un altre comunicat emès abans-d’ahir, el NSIDC va declarar que l’extensió del gel marí de l’Àrtic a la fi d’aquest estiu ha estat la sisena més baixa en gairebé 45 anys de dades per satèl·lit. Les dades agreugen la preocupació per la tendència a la baixa dels darrers 17 anys, en què s’han registrat de manera consecutiva els nivells de gel estival Àrtic més baixos d’ençà que hi ha dades.

Aquesta tendència és més difícil d’observar en el cas del gel marí antàrtic, però els científics comencen a creure que el continent va arribant a un punt d’inflexió similar al de l’Àrtic. En tan sols set anys, l’Antàrtida ha experimentat ni més ni menys que tres estius d’escassetat rècord de gel marí. Un estudi publicat el 13 de setembre assegura que aquestes dades indiquen que “els processos subjacents que controlen la cobertura de gel marí a l’Antàrtida es poden haver alterat”.

“Ara també veiem aquesta pèrdua de gel marí, atès que el gel que es forma en la superfície de l’oceà sembla que és influït per l’augment de les temperatures oceàniques, i potser també per altres processos”, diu Moon. “És possible que, d’ara endavant, vegem un sistema de formació del gel molt diferent de l’Antàrtida, capaç d’afectar-ne el nivell i cobertura durant totes les estacions.”

Segons que explica Moon, l’Antàrtida també ha experimentat unes altres transformacions a causa del canvi climàtic. El pol sud –com l’Àrtic– es va escalfant més ràpidament que no la mitjana mundial. L’augment de la temperatura dels oceans al voltant del continent ha causat un desglaç important –incloent-hi la desestabilització de la glacera Thwaites, que té l’extensió de l’estat nord-americà de Florida i contribueix en un 4% a l’augment anual del nivell de la mar al món. Moon, d’altra banda, també assenyala que els efectes sobre l’Antàrtida de les fluctuacions de l’oceà i l’atmosfera són com més va més evidents.

“No són bones notícies”, diu Gail Whiteman, experta en riscs ambiental derivats del canvi climàtic polar i professora de sostenibilitat a la Universitat d’Exeter. “El gel polar és una de les principals pòlisses d’assegurança que té el planeta contra l’agreujament del canvi climàtic, i el fet que el gel marí de tant el pol nord com el pol sud tingui tants problemes fa saltar totes les alarmes.”

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any