El carrer Escudellers és una de les zones més afectades pel soroll

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

Un estudi realitzat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) sobre l’impacte del soroll relacionat amb l’oci nocturn en el districte de Ciutat Vella ha revelat que el nivell acústic de la majoria de barris de la zona supera els llindars associats amb la pèrdua de salut i qualitat de vida.

L’anàlisi, presentat per la regidora de Ciutat Vella, Gal·la Pin, i l’autora de l’estudi, Vanessa Puig, s’emmarca en el procés d’elaboració del nou Pla Especial d’establiments de concurrència pública, hostaleria i altres activitats del districte, més conegut com a Pla d’Usos.

El 78,1% dels veïns de Ciutat Vella també consideren que al seu barri “hi ha molt soroll”, mentre que els sis sonòmetres instal·lats a les zones amb major oci nocturn –als carrers Joaquim Costa, Robador, Arc del Teatre, Escudellers, passeig del Born i Sant Carles– superen tots els llindars de benestar, per sobre de 60 decibels (dB).

Els valors més elevats en gairebé totes les franges horàries es registren en els sonòmetres situats en Arc del Teatre i Escudellers, espai limítrof entre els barris del Gòtic i el Raval, i superant la majoria de la nit els 70 dB.

TURISME I SOROLL

Els grups de discussió que han participat en l’estudi han identificat el turisme com la “font principal” del soroll, tant per les molèsties generades pels pisos turístics com pel fet que acostumen a moure’s en grans grups i anar a locals d’oci nocturn.

Els veïns també han destacat entre les causes l’acumulació de persones a carrers i places i davant dels locals nocturns; el comportament de la persones que xisclen, canten i ballen pels carrers, així com l’ús de monopatins, música, les brigades de neteja i els vehicles de càrrega i descàrrega.

IMPACTES I MESURES

El soroll ambiental, especialment el nocturn, té un impacte en la salut i en la qualitat de vida de les persones, i un dels efectes més immediats és la pertorbació de la son, que està associat amb la deterioració psicològica i emocional, efectes adversos a nivell cognitiu –especialment a l’etapa infantil– i canvis en el comportament social, sobretot en l’agressivitat.

En els casos detectats per l’estudi, i més enllà de les mesures que es puguin recollir en el Pla d’Usos de Ciutat Vella, l’Ajuntament implantarà aquest 9 de juny una reorganització en el servei de recollida de residus al carrer Escudellers per evitar molèsties als veïns i millorar el descans.

També s’impulsarà el treball amb operadors en el marc de les taules d’oci nocturn; es reforçaran els educadors ambientals de nit i la presència d’agents cívics i se subvencionarà la substitució d’elements de tancament com finestres.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb