El mercat laboral s’entrebanca

  • Entre el març i l'abril es van destruir 150.000 llocs de treball a Catalunya i de llavors ençà només n'hem recuperat un 12%

Jordi Goula
02.09.2020 - 19:50
VilaWeb

Habitualment a l’agost hi ha una caiguda de l’afiliació a la Seguretat Social (SS) de gran magnitud, a causa de la destrucció, a la fi de mes, de molts llocs de feina estacionals. Però enguany ha augmentat lleugerament, a causa de la recuperació d’ocupació per l’obertura progressiva d’empreses que havien estat tancades arran de les restriccions imposades per controlar la pandèmia. Aquesta explicació que dóna avui Funcas per a l’estatística laboral de tot l’estat espanyol és vàlida també per a Catalunya, malgrat la lleugera baixada que hi ha a l’afiliació catalana.

Vist amb perspectiva, des de final d’abril fins ara, el mercat laboral ha emprès un camí de lenta recuperació, que s’ha materialitzat en la recuperació parcial de l’ocupació perduda i en una reducció important del nombre d’afectats pels ERTO. Però si bé a final d’agost 3 de cada 4 treballadors que a l’abril tenien un ERTO han sortit d’aquesta situació (d’uns 700.000 treballadors s’ha passat a uns 170.000), la xifra recuperada d’ocupats encara és molt allunyada dels gairebé 150.000 llocs perduts entre el març i l’abril. L’últim dia d’agost el nombre d’afiliats a la SS a Catalunya fou de 3.313.673 milions, de manera que s’havien recuperat uns 18.000 afiliats respecte del mínim de final d’abril, cosa que equival tan sols al 12% dels llocs perduts durant el mes i mig més negre de la crisi. Cal afegir-hi que els treballadors amb ERTO són avui el 5,1% del total d’afiliats catalans i el 21% del total d’afectats a l’estat espanyol.

La baixada del 82% en el turisme estranger de l’agost i la baixada del 85% de la seva despesa ens han fet molt mal. La baixada més forta d’afiliacions es concentra en tres sectors: l’hostaleria, la restauració i el comerç. Recordem que Catalunya ha estat històricament la comunitat que més turistes i despesa ha tingut a l’estat espanyol. És lògic que, si falla, aquí ens toqui més el rebre.

I també ens ha fet molt de mal en la xifra de desocupació registrada, perquè ha deixat de crear milers de llocs de feina. De fet, les Illes i Catalunya són les comunitats on la taxa interanual de desocupació és pitjor. Al Principat, l’augment ha estat del 2,4%: avui hi ha 480.000 desocupats –sempre pendents de com acabin els ERTO– amb un augment sobre l’any passat de 109.000 persones (un 29%). Per sectors, els serveis s’emporten el 80% del total. Ja es veu clar quin és el punt més feble. Com passava a les afiliacions, la recuperació en la desocupació encara és més lenta: respecte dels 85.000 desocupats que ha generat la crisi fins al juny, només se n’han recuperats per a la feina uns 4.400.

En definitiva, les xifres del mercat laboral de l’agost han estat dolentes. No s’hi pot donar cap altre qualificatiu. Ens ha fallat l’estiu i ara el risc és evident. Ahir vèiem com la recuperació de la indústria manufacturera s’havia frenat a l’agost i demà sabrem el PMI dels serveis, del qual no cal esperar res de bo. És clar que som en uns moments molt difícils, en què la prioritat ha de ser eliminar entre tots el maleït virus que ens castiga sanitàriament i econòmica. O ens ho creiem de veritat –i lluitem millor que no ho hem fet fins ara– o ho pagarem molt car en el futur econòmic immediat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any