El jutge que investiga el cas Palau, José Julián García de Eulate, ha tancat definitivament la instrucció del cas i l’envia a l’Audiència de Barcelona perquè es faci el judici. El magistrat envia a judici a vint persones, entre les que destaquen els ex-dirigents Fèlix Millet i Jordi Montull, les seves dones i filles, l’ex-directora general Rosa Garicano, l’ex-tresorer de CDC, l’ex-directiu de Ferrovial Pedro Buenaventura i diversos empresaris, a més d’onze empreses i la Fundació del Palau com a responsables civils i de CDC com a responsable a títol lucratiu. La fiscalia demana fins a 27 anys i mig de presó per a Millet i Montull. El cas va esclatar l’any 2009.

En la seva interlocutòria de fa uns dies, el magistrat descarta separar el cas i jutjar-ne una part a través d’un tribunal de jurat, com demanava la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Ara les defenses han de presentar els seus escrits i aleshores l’Audiència començarà els tràmits per fixar data de judici.

Fa unes setmanes, el magistrat ja va concloure que hi ha indicis de desviaments de fons de Ferrovial cap a CDC a través del Palau de la Música per adjudicacions d’obra pública, a través d’un acord en què haurien intervingut els exdirigents de la constructora, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, els ex-responsables del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, i els extresorers de CDC Carles Torrent -que va morir el 2005- i Daniel Osàcar, i Jaume Camps.

Segons la interlocutòria del jutge, Ferrovial abonava una comissió del 4% de l’import de l’obra pública adjudicada, de la qual el 2,5% s’assignava a CDC i l’1,5% restant a Fèlix Millet i Jordi Montull per la seva intermediació, percentatge del qual Millet es quedava el 80%. A més, el magistrat afegeix que Jaume Camps va rebre ‘alguna remuneració’ almenys una vegada d’uns 33.000 euros.

El jutge conclou que les comissions de Ferrovial cap a CDC s’haurien articulat a través de tres procediments. D’una banda, mitjançant lliuraments en efectiu d’uns 2,3 milions als tresorers del partit entre els anys 2000 i 2007. De l’altra, mitjançant facturació falsa per entitats mercantils que es van prestar a fer-ho entre els anys 2004 i 2008, sobretot a través d’actes electorals, valorats en poc més de 2 milions. I finalment, mitjançant convenis de col·laboració aparents subscrits per l’Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música amb la Fundació Trias Fargas, valorats en uns 630.000 euros.

El paper de Ferrovial

Les comissions irregulars haurien servit perquè la Generalitat adjudiqués a Ferrovial obres en un canal de l’Ebre, la línia 9 del Metro de Barcelona i la Ciutat de la Justícia de Barcelona. A més, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, governat per CiU, hauria adjudicat a la mateixa empresa un pavelló esportiu.

E

l magistrat també explicava que l”espoli’ del Palau es va poder produir per la ‘deixadesa de funcions’ dels òrgans col·legiats de control, i que els diners no només van anar a parar a CDC sinó a despeses particulars de Millet i Montull com viatges, celebracions i obres o adquisicions per a la llar. Així, s’haurien apropiat d’almenys uns 3,1 milions de la Fundació i el Consorci a través de la facturació de productes i serveis particulars pagats per aquestes entitats.

També van poder desviar almenys un milió d’euros a través de factures per serveis i productes no prestats presentades per empreses de la seva propietat o de les seves dones i filles i pagades pel Palau. Gairebé un milió més el van obtenir pagant directament el Palau viatges particulars i els casaments de les filles de Milet. A més, van desviar 2,5 milions que el Consorci va transferir a l’Orfeó i uns altres 300.000 euros els van obtenir en metàl·lic amb retirades amb xecs al portador a la pròpia entitat bancària.

En total, haurien obtingut 18 milions d’euros, 7 Millet, 1,3 Montull i els 9,6 restants amb destí desconegut. El jutge acusa els imputats dels delictes de malversació de fons públics, apropiació indeguda, falsedat en document mercantil, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i administració deslleial.

La una petició de pena del fiscal

Per la seva banda, el fiscal reclama 27 anys i mig de presó per a Millet i Montull, per l’espoli de la institució. El ministeri públic torna a demanar la mateixa pena que l’octubre del 2013, després que la instrucció del cas no acabés de tancar-se. El fiscal manté la mateixa versió dels fets i demana les mateixes penes, com set anys i mig de presó per a l’ex-tresorer de CDC Daniel Osàcar, a qui acusa de tràfic d’influències i blanqueig de capitals. A més, la fiscalia reclama el decomís de 6,6 MEUR a CDC, ja que és la xifra que calcula que va rebre de ‘comissions il·lícites’ per part de Ferrovial.

El fiscal acusa Millet i Montull dels delictes de malversació de fons públics, falsedat documental, tràfic d’influències, apropiació indeguda, blanqueig de capital i contra la Hisenda Pública. També acusa d’alguns d’aquests delictes Gemma Montull, per a qui el fiscal reclama 26 anys de presó, mentre que per a l’ex-directora general Rosa Garicano demana una pena de 9 anys i mig de presó. A més d’aquestes penes, afegeix la petició de multes que, en el cas de Fèlix Millet i Jordi Montull, pugen a més de 22 MEUR. Per a Gemma Montull i Garicano demana multes per valor de més de 12 MEUR. A aquests imports cal sumar les indemnitzacions a l’Orfeó, la Fundació del Palau, el Consorci i l’Agència Tributària, i que superen els 25 MEUR.

El ministeri públic també demana 7,5 anys de presó per a l’ex-tresorer de CDC Daniel Osàcar, a qui acusa dels delictes de tràfic d’influències i de blanqueig de capitals en concurs amb un delicte continuat de falsedat documental, i demana una multa de 20 MEUR. Per als dirigents de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, reclama una pena de quatre anys i sis mesos de presó. Per cadascun d’ells també demana una multa de 10 MEUR. En aquest apartat, el fiscal ha exclòs l’ex-diputat de CiU al Parlament Jaume Camps, acusat de cobrar les comissions de Ferrovial per a CDC, ja que l’Audiència de Barcelona va considerar que els fets ja havien prescrit.

El fiscal torna a xifrar en 6,6 MEUR els diners que presumptament hauria rebut CDC de Ferrovial a través del Palau de la Música en concepte de ‘comissions il·lícites’ per a l’adjudicació d’obra pública. Per això, demana que aquest import sigui decomissat a la formació política.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.