El govern respon ara al TSJC que és impossible d’executar la sentència del 25%

  • Si al març va dir al tribunal que els canvis legals que volia fer eren per a complir la sentència, ara afirma que ho impossibiliten

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
31.05.2022 - 18:13
Actualització: 01.06.2022 - 11:33

El govern de la Generalitat ha respost avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que li és impossible d’executar la sentència que imposa un mínim del 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya. Així ho expressa en el document que ha lliurat al tribunal el dia que vencia l’ultimàtum imposat al departament d’Educació perquè es fes efectiva aquesta sentència de manera forçosa, tal com demanava l’entitat espanyolista Asociación per una Escuela Bilingüe, admesa com a part legitimada en el procediment. Un document que ha fet públic ElDiario.es. Si el mes de març el Departament d’Educació va comunicar al TSJC que el pacte sobre la immersió entre ERC, Junts, el PSC i els comuns permetria de donar compliment a la sentència, ara, dos mesos després, el govern diu que és impossible d’executar-la. I ho fa tot emparant-se en l’article 105.2 de la llei del contenciós administratiu. 

Aquest article diu explícitament que el govern d’una comunitat autònoma pot respondre al tribunal que no pot executar una sentència per la impossibilitat material de fer-ho, i més concretament “pel risc d’alteració greu del lliure exercici dels drets i llibertats dels ciutadans”. Però la llei fixa en dos mesos, d’ençà de la comunicació de la sentència, el temps que hi ha perquè l’administració que l’ha d’aplicar pugui al·legar aquesta raó. I els dos mesos ja van passar fa setmanes. De fet, alguns juristes havien expressat en privat fins ara la sorpresa pel fet que el govern no hagués fet aquesta petició fins ara, per mirar de frenar la possible execució forçosa. 

En la resposta d’ara a aquesta execució forçosa, el govern branda el decret llei aprovat ahir que “descarta expressament que es puguin imposar percentatges en l’ús de les diferents llengües que s’utilitzen a l’escola, tot optant per un marc general diferent al que determina la part dispositiva de la sentència del 16 de desembre del 2020”, és a dir, la sentència del TSJC que imposava el mínim del 25% de castellà. Diu el govern en la resposta al tribunal que el nou marc legal que estableix el decret llei sobre l’aprovació dels projectes lingüístics de centre, que defuig l’establiment d’un percentatge mínim de castellà comú a tot el Principat, fa que sigui impossible de fer complir la sentència. 

Per això el govern invoca l’article 105, i diu que no fa pas tard, per més que hagin passat els dos mesos que estableix la llei i que s’han depassat amb escreix, perquè hi ha jurisprudència del Tribunal Suprem que permet de flexibilitzar aquest termini quan la raó és un canvi normatiu incompatible amb la part dispositiva de la sentència que s’ha d’executar. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any