Cambray comunica al TSJC el pacte sobre la immersió per dir que compleix la sentència del 25%

  • Respon al tribunal amb el polèmic pacte a quatre del qual s'ha desmarcat Junts el darrer dia per a donar compliment a la sentència

VilaWeb
Redacció
25.03.2022 - 11:51
Actualització: 25.03.2022 - 12:51

El Departament d’Educació ja ha donat resposta al TSJC sobre l’obligació de complir la sentència que imposa un mínim del 25% de castellà en l’ensenyament obligatori a Catalunya. Hi ha respost mitjançant una comunicació feta avui, el darrer dia del termini de dos mesos que tenia per a complir-la, en la qual informa el tribunal de l’acord entre ERC, Junts, el PSC i els comuns per a modificar la llei de política lingüística en l’article sobre la llengua a l’ensenyament. El departament diu que aquesta modificació de la llei, que es vol tramitar pel procediment d’urgència, té el propòsit “d’actualitzar la garantia d’assoliment de les competències lingüístiques d’acord amb el nou enfocament competencial del currículum i l’aplicació dels instruments de control, avaluació i millora del sistema educatiu”.

La modificació consisteix a reconèixer que el castellà també pot ser usat com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana i que ha de tenir-hi una presència garantida, sense parlar de percentatges. I que la manera de fer-ho l’haurà de determinar cada centre en el seu projecte lingüístic, el qual ha de tenir en compte la realitat sociolingüística de l’entorn. 

Així ho expressa el departament en la resposta al TSJC: “Ambdues llengües oficials, català i castellà, estaran contemplades en els projectes lingüístics de centre per tal d’assolir-ne el ple domini, tal com determina la llei 12/2009, de 10 de juliol, d’Educació i la disposició addicional 38a de la Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre [la llei d’educació espanyola, coneguda com a llei Celáa], per la qual es modifica la llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació [la llei Wert].”

També informa el tribunal que el govern ha començat els tràmits per desenvolupar normativament el règim lingüístic d’acord amb aquesta modificació de la llei de política lingüística, i que es farà mitjançant un decret, tal com va anunciar dimarts el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Abans haurà de començar la fase de comunicació prèvia al projecte de decret. 

Amb aquesta resposta, el departament confia que el tribunal no admetrà les peticions que li puguin arribar a partir de dilluns per a executar forçosament la sentència del 25%. De fet, la dirigent del PSC Eva Granados ha declarat avui que el pacte arribat amb ERC, Junts i els comuns sobre la immersió complia la sentència.

Vegeu ací el comunicat de resposta a la sentència:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor