El govern modifica la llei de consultes per a poder preguntar sobre els Jocs Olímpics d’Hivern

  • La consulta serà "a principis d'estiu", segons la portaveu Patrícia Plaja

VilaWeb
Redacció
15.03.2022 - 13:06
Actualització: 15.03.2022 - 14:06

El govern de la Generalitat ha aprovat un decret llei que modifica la llei de consultes no referendàries per a poder fer la consulta sobre els Jocs Olímpics s d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Concretament ha afegit un punt que permet al president de la Generalitat promoure i convocar consultes simultàniament en més d’un municipi, d’una comarca o d’una vegueria, sobre assumptes relacionats amb les competències o els interessos de la Generalitat. La consulta, segons que ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja, és previst que es faci “a principis d’estiu” i tindrà una pregunta de resposta binària, “sí” o “no”.

Fins ara la Llei preveia que les consultes d’àmbit nacional incloguessin tot el territori i que les d’àmbit local es limitessin en un àmbit municipal, comarcal o de vegueria concrets.

La modificació s’ha aprovat per mitjà d’un decret llei, és a dir per via d’urgència, per a poder complir els terminis de la candidatura olímpica. El govern considera que un projecte de les dimensions d’una candidatura olímpica, amb les implicacions esportives, econòmiques, socials i ambientals que comporta, requereix que les persones més directament afectades per la seva celebració puguin manifestar la seva voluntat al respecte.

De nou, Plaja ha expressat la negativa del govern a incorporar el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès a la votació.

Ampliació de la taula de representació territorial de la candidatura olímpica

El Consell Executiu també ha aprovat l’ampliació dels membres de la Taula de
representació territorial del projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics i
d’Hivern Pirineus-Barcelona. Els nous representants que s’incorporen a aquest ens seran els alcaldes o alcaldesses dels municipis de Vielha, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell, el Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll i Solsona i també els alcaldes o alcaldesses dels municipis on es desenvolupin els esdeveniments i les proves esportives.

Aquest òrgan, constituit el 3 d’agost, està presidit pel Departament de la Presidència, i estava format fins ara per representants del govern i també hi havia les delegacions territorials de Barcelona, Lleida, Girona, Alt Pirineu i Aran i Catalunya Central; els consells comarcals de Pallars Sobirà, Pallars Jussà, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès i el Solsonès; l’Ajuntament de Barcelona; l’Àrea Metropolitana de Barcelona; el Consell General d’Aran i les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor