El govern incorpora a la llei d’acompanyament mesures fiscals negociades amb la CUP

  • Els anticapitalistes admeten punts de trobada però asseguren que encara hi ha diferències i aspectes per tancar

VilaWeb
ACN
09.11.2016 - 18:00
Actualització: 09.11.2016 - 18:39

El govern ha decidit d’incorporar a la llei d’acompanyament del pressupost del 2017 mesures fiscals que s’han abordat amb la CUP en la mesa de negociació. Fonts del Departament d’Economia han explicat que es tracta d’una nova etapa de les negociacions i d’una passa endavant. I des de la CUP ho defineixen com un estadi avançat de les negociacions. Segons han explicat els anticapitalistes, hi ha punts de trobada a partir de les propostes de les diverses parts però encara hi ha diferències i aspectes per tancar del pressupost. A més, recorden que qualsevol acord ha de ser ratificat per les bases del partit. De fet, les assemblees de la CUP estan amatents per si s’han de reunir en els pròxims dies per pronunciar-se sobre un eventual principi d’acord.

Cap de les parts no ha volgut concretar quines mesures fiscals s’han incorporat a la llei d’acompanyament, però en les darreres setmanes les negociacions han estat marcades per buscar fórmules per gravar les grans fortunes per evitar el conflicte amb la CUP sobre l’IRPF, un dels principals esculls en matèria fiscal. Algunes de les figures impositives que s’han posat sobre la taula són per a les begudes ensucrades, contra l’especulació immobiliària, per a les indústries nuclears i l’impost a la banca, entre d’altres.

Algunes d’aquestes fórmules tributàries ja van estar plantejades en el passat i tenen una estructura bàsica sobre la qual treballar a nivell legislatiu. És el cas de l’impost de grans fortunes –l’únic que totes les parts donen gairebé per fet que estarà inclòs al pressupost-, o el de les begudes ensucrades que ja va ser plantejat per ERC en un dels pressupostos del govern d’Artur Mas, i desestimat per CiU. El gravamen als bancs també es troba en aquesta situació i també tindria una ràpida adaptació al projecte de pressupostos, donat que anteriors executius ja van intentar incloure’l als comptes.

La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va assegurar dimarts en la conferència de premsa posterior al consell executiu que es manté el calendari per tal que el govern aprovi l’avantprojecte de llei de pressupostos aquest novembre i va admetre que probablement el Parlament no podrà aprovar-los abans que comenci el 2017. Un fet que Munté considera una ‘qüestió tècnica inevitable’, tot i que impediria que les noves figures tributàries es comencessin a recaptar des de l’1 de gener.

Durant les negociacions i en diverses intervencions públiques, la CUP ha fet seva la batalla de l’IRPF. I indirectament, el debat sobre la definició de quines rendes són classes altes, mitjanes o baixes. Tot i parlar d’estadi avançat de les negociacions amb el govern, l’esquerra anticapitalista no dóna en cap cas per tancada la negociació pressupostària. Entre d’altres, perquè l’aval definitiu recau en les seves bases. Ara les assemblees locals estan pendents de reunir-se els propers dies per traslladar els seus posicionaments a la territorial. A partir d’aquí, les assemblees de cada zona traslladaran la veu de les seves bases al consell polític, el màxim òrgan entre assemblees de l’esquerra anticapitalista. La reunió del consell polític no està formalment convocada encara.

La detenció divendres passat de la batllessa de Berga, Montse Venturós, i l’actuació dels Mossos en aquest cas, van afegir un episodi de tensió en les relacions entre Junts pel Sí i la CUP. Reguant va advertir que podia generar ‘certes dificultats’ en el dia a dia del bloc independentista, tot i que la portaveu del govern, Neus Munté, va descartar que afectessin les negociacions pressupostàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any