El govern fracassa a l’hora d’eliminar el 25% de castellà en dues escoles més

El TSJC refusa el recurs del Departament d'Educació que demanava d'aixecar la mesura cautelar a dos centres de Castelldefels i la Canonja

VilaWeb
Redacció
24.11.2022 - 12:27
Actualització: 24.11.2022 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) manté la mesura cautelar d’aplicar el 25% de castellà en dues escoles més, en aquest cas, de Castelldefels (Baix Llobregat) i la Canonja (Tarragonès). Tal com ha fet en els darrers pronunciaments, el tribunal desestima el recurs presentat pel Departament d’Educació perquè considera que els canvis legislatius de la Generalitat no tenen repercussió en les resolucions dictades prèviament.

La Generalitat argumentava en el recurs que el decret aprovat pel parlament que refusava l’aplicació de percentatges deixava sense efecte les mesures cautelars dictades en aquests dos centres. Però el TSJC addueix que no s’ha pogut constatar el resultat de l’aplicació de la nova legislació i que, per tant, no pot entrar a valorar si s’han d’aixecar les mesures cautelars dictades prèviament.

Aquestes dues escoles s’afegeixen a les vint-i-sis que ja apliquen el 25% del castellà en algun grup per ordre del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), segons que va explicar el conseller Josep González-Cambray en la comissió parlamentària d’Educació.

Quan va començar el curs, el conseller va enviar una circular a tots els centres, inclosos aquests vint-i-sis, ordenant-los que fessin les classes en català amb normalitat, que no es podia aplicar la sentència del TSJC del 25% de castellà a tot Catalunya perquè el tribunal havia hagut de presentar un recurs al Constitucional (TC) arran del nou marc legal aprovat per la majoria del parlament. Però, abans d’acabar-se el primer trimestre, Gonzàlez-Cambray ja ha reconegut que en aquests casos no han pogut fer-hi res.

Segons el govern, no pot impedir l’aplicació del 25% en aquests centres perquè la mesura cautelar s’havia aplicat abans no es presentés la nova llei sobre l’ús de les llengües oficials a l’escola i s’aprovés el decret que regula el règim lingüístic educatiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes