El govern espanyol vol forçar les grans operadores a oferir gas per abaratir així l’electricitat

  • El ministre d'Energia espanyol diu que l'objectiu és modular els preus per frenar l'escalada del rebut de la llum

VilaWeb
Redacció
19.01.2017 - 19:52
Actualització: 20.01.2017 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Energia espanyol, Álvaro Nadal, ha anunciat que la Comissió Delegada d’Afers Econòmics actuaria sobre el mercat del gas. L’objectiu és forçar els grans operadors a oferir el gas de què disposen per millorar els preus i abaratir, de retruc, el rebut de l’electricitat. Segons Nadal, el seu govern ha demanat a la Comissió de Mercats i de la Competència (CNMC) que desenvolupi una metodologia prevista a la llei per poder actuar en aquesta direcció.

L’objectiu de la mesura és que hi hagi més gas i a preus millors perquè les centrals de cicle combinat puguin produir electricitat ‘una mica més barata’. Nadal –que ja ha sol·licitat de comparèixer al congrés espanyol la setmana que ve– no ha volgut quantificar l’impacte de la mesura ni el moment en què els ciutadans podran notar-la al rebut. ‘Són mesures que ajuden a reduir el preu’, ha dit, però l’efecte dependrà de la conjuntura internacional.

L’executiu espanyol actua pressionat per tots els grups de l’oposició i en resposta a l’escalada de preu de l’electricitat, que demà assolirà un nou rècord de preu des del desembre del 2013. Segons el ministre, l’augment del preu de l’electricitat és fruit d’uns quants factors: l’onada de fred, l’escassetat d’energia nuclear fruit de l’aturada de les centrals franceses, la manca de vent i aigua i la necessitat de produir l’energia amb centrals de cicle combinat que fan servir gas; un gas que, alhora, ateny preus màxims a l’àmbit internacional.

El ministre ha apuntat que, malgrat que l’any passat el govern espanyol ja va obrir un mercat secundari del gas, encara és petit i cal ampliar-lo. Per aquest motiu, el seu ministeri ja ha concedit per concurs una llicència a una empresa perquè faci aquest paper de mediador. La llei preveu que de manera obligatòria el govern determini que altres empreses, els operadors dominants, puguin fer aquesta tasca, de manera que hi hagi molta més oferta.

Però per fer-ho possible primer cal que la CNMC desenvolupi una metodologia sobre la diferència entre el preu de compra i el de venda, i tot segui el govern espanyol podrà designar les empreses que tinguin l’obligació d’entrar a aquest mercat. Tot plegat, segons Nadal, ha de fer que hi hagi més oferta de gas, i per tant més producció a disposició de les elèctriques i millors preus. ‘Cerquem un gas més barat per tenir una electricitat també més barata’, ha dit.

Amb tot, Nadal ha recordat que els preus actuals són similars als que es van registrar l’any 2015, però si es mantenen tindran un impacte d’uns 100 euros més l’any al rebut de la llum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes