Un informe alerta de fa una setmana el govern espanyol d’una mortalitat catastròfica si manté les mesures actuals

  • L'estudi d'una desena d'experts indica que es podria passar de 200.000 possibles morts a 20.000 si demà s'endurissin les mesures de confinament

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
25.03.2020 - 20:20
Actualització: 25.03.2020 - 20:51

Passen els dies i les setmanes i el govern espanyol no pensa endurir les mesures de confinament per a evitar la propagació exponencial de la Covid-19. I això malgrat tenir a les mans, d’ençà del divendres 20 de març, un informe a què ha tingut accés VilaWeb que alerta de les greus conseqüències de mantenir les mesures actuals i no anar més enllà. És un informe elaborat per una desena d’investigadors de prestigi que indica que, si no s’endureixen les mesures, a l’estat espanyol hi pot arriba a haver dos-cents mil morts per causa de la Covid-19 i un col·lapse del sistema sanitari que duri tres mesos.

L’informe ha estat elaborat per personal investigador de diverses disciplines, totes vinculades a la prevenció i la lluita contra l’epidèmia, i sol·licitat el dijous 19 de març directament per Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del govern espanyol. El ministeri, doncs, disposa de fa gairebé una setmana de les previsions d’aquest model, però fins ara l’executiu de Pedro Sánchez no ha pres cap decisió que vagi en la línia d’això que demanen els experts. Ans al contrari, perquè el president espanyol va comparèixer dissabte sense anunciar cap nova mesura i aquesta setmana el congrés espanyol ha aprovat d’allargar l’estat d’alarma sense que s’hi hagi inclòs cap nova mesura que ajudi a enfortir el confinament.

Els autors del report formen part del centenar d’acadèmics que va subscriure la carta adreçada al govern espanyol perquè prengués mesures immediates de confinament total; és a dir, perquè endurís les restriccions, com ara l’aïllament dels territoris més afectats per la propagació del coronavirus 2019 i adoptés les mesures adequades per a aturar la mobilitat laboral no relacionada amb els serveis essencials. L’estudi d’aquests experts enviat al govern espanyol, a què ha tingut accés VilaWeb, ofereix un model que preveu l’impacte en morts i la incidència en la saturació del sistema sanitari si es mantenen les mesures de contenció actuals. També fa pronòstics molt menys pessimistes en el cas que hi hagués un enduriment d’aquestes mesures: es reduiria notablement l’impacte de l’epidèmia tant en el sistema sanitari i la capacitat de les UCI com en la quantitat de morts que hi podria haver.

Així doncs, aquest model preveu tres situacions, tenint en compte una taxa de letalitat de la Covid-19 del 2% i d’un 46% dels casos crítics. La primera situació descrita seria l’equivalent a l’actual, amb una mobilitat restringida però mantenint la mobilitat laboral; això duria a una saturació del sistema sanitari a final d’aquesta setmana que s’allargaria durant vuitanta dies, amb una previsió aproximada de dos-cents mil morts causats per la Covid-19. A més –afegeix l’informe–, caldria considerar les morts per desatenció de pacients de Covid-19 no crítics i de pacients en estat crític per unes altres malalties, com ara els infarts o els ictus, a més de tots els casos que necessitarien una assistència urgent i que no la podrien tenir per la situació de col·lapse.

La segona situació dibuixa una línia de l’epidèmia que evitaria la saturació dels hospitals. Per això, segons aquests investigadors, hauria calgut que el 20 de març (la data que el govern espanyol va rebre aquest informe) s’haguessin aplicat les mesures de restricció de mobilitat en tot l’àmbit laboral tret dels serveis essencials. En aquest cas, segons el model esmentat, el pronòstic de víctimes mortals arribaria a 8.000 a tot l’estat espanyol.

Segons la tercera possibilitat, si les mesures de confinament total es prenguessin una setmana més tard de la tramesa de l’informe, és a dir, aquest divendres, 27 de març, no es podria evitar el col·lapse del sistema sanitari, que duraria aproximadament un mes, però no pas tres. I implicaria la mort directa per causa de la Covid-19 de més de 20.000 pacients a tot l’estat espanyol.

El govern espanyol tenia aquest informe d’ençà de divendres. Però en té més, que poden diferir d’aquestes previsions. Tot amb tot, l’executiu de Pedro Sánchez no ha aplicat cap mesura més restrictiva de confinament, tal com fa dies que li exigeixen el president Quim Torra i alguns altres presidents autonòmics. L’endemà passat de la petició de Simón de l’informe a aquest grup d’experts, es feia pública la carta dels setanta científics de tot l’estat espanyol demanant mesures més dràstiques per a evitar una situació encara més desastrosa; dissabte al vespre compareixia el president espanyol, Pedro Sánchez, durant una hora en un missatge televisat en directe sense anunciar cap més mesura. I l’endemà, diumenge, a la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics, va sentir més d’una vegada que li exigien d’endurir les restriccions de mobilitat. Encara més: aquesta setmana el consell de ministres, primer, i el congrés espanyol després han aprovat d’allargar l’estat d’alarma fins a l’11 d’abril. Però aquest tràmit tampoc no ha estat aprofitat pel govern espanyol ni pels partits que li donen suport per a fer cas d’aquest estudi ni de totes aquestes peticions per a endurir les mesures de confinament.

El govern Sánchez treballa amb uns altres models de previsió de l’evolució de l’epidèmia, però fins ara no els ha fets mai públics ni els ha detallats. El propòsit de Simón i el seu equip era de disposar d’un altre model per a poder contrastar les dades de què disposaven. VilaWeb s’ha posat en contacte amb el Ministeri de Sanitat espanyol per a saber quin cabal pensaven fer de les previsions d’aquest informe, i la resposta ha estat que en aquesta crisi van valorant models desenvolupats per diversos grups d’investigació.

L’informe intern de Salut fa una projecció a Catalunya

Les dades que projecta aquest informe sobre l’impacte en el sistema sanitari i en morts de l’extensió de la Covid-19 tenen ara mateix un valor estatístic, i poden diferir segons l’evolució que vagi tenint l’epidèmia aquests dies vinents. L’estudi aporta unes dades globals a tot l’estat espanyol i no les diferencia per comunitats autònomes. En canvi, sí que hi ha una previsió de l’evolució de l’epidèmia a Catalunya en l’informe del Departament de Salut que ha avançat avui VilaWeb, que conclou que el manteniment de les mesures de confinament actuals pot menar a dues situacions, segons l’efecte que tinguin les restriccions. D’una banda, en el cas Catalunya segueixi el ritme d’Itàlia, el pic de l’epidèmia s’assoliria el 28 d’abril, amb 121.734 casos actius de Covid-19 i una previsió de 13.000 persones mortes, tenint en compte que la taxa de mortalitat no superi el 3,4%. Segons la segona situació que dibuixa aquest report de Salut, les mesures de confinament activades fins ara tindrien efecte i s’arribaria al pic de l’epidèmia el 24 d’abril, amb uns 70.000 casos actius i 7.600 morts. Aquest informe, de circulació i ús intern del Departament de Salut, deixa ben clar també que els resultats d’aquest model es troben fortament condicionats per l’evolució d’aquests dies vinents i que, per tant, poden variar molt depenent dels canvis que hi hagi en els paràmetres analitzats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any