El govern espanyol registra al Tribunal Constitucional el recurs contra la declaració independentista

  • Presentarà un recurs d'inconstitucionalitat de la declaració aprovada dilluns que assenyala 21 noms i cognoms de polítics catalans

VilaWeb
Redacció / ACN
11.11.2015 - 12:00
Actualització: 11.11.2015 - 12:16

L’advocada general de l’estat espanyol, Marta Silva, ha registrat aquest matí el recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol contra la declaració independentista aprovada pel Parlament de Catalunya. Ho ha fet després de la reunió extraordinària del consell de ministres d’avui, que ha aprovat el recurs. El text incorpora la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la constitució, és a dir, perquè la declaració independentista quedi suspesa tan bon punt el Tribunal Constitucional espanyol l’admeti a tràmit. Això passarà en una reunió extraordinària del ple del tribunal que pot ser avui a la tarda o bé dijous al matí.

El recurs preparat pel consell d’estat ahir assenyala amb noms i cognoms vint-i-un càrrecs de la mesa del parlament i del govern d’Artur Mas que han de ser advertits de la suspensió de la declaració independentista quan els magistrats l’admetin a tràmit.

El primer objectiu de la repressió institucional del govern espanyol sembla clar que és Carme Forcadell. Rajoy ja va dir dilluns que demanaria al Tribunal Constitucional que advertís expressament a la presidenta del parlament de les conseqüències de desobeir la resolució.

I ahir el secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luís Ayllón, va dir que Forcadell ‘podria incórrer en responsabilitats administratives i fins i tot penals’ si el TC l’arribés a suspendre de les funcions de presidenta de la cambra i ella desobeís aquesta eventual inhabilitació.

També ahir el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, va esmentar la possibilitat de fer ús de l’article 155 de la constitució espanyola, és a dir, la suspensió de l’autonomia. Segons ell, ‘no és un article exòtic a cap constitució’. I va afegir: ‘Ja veurem com continua la via sobiranista i quins són els actes que s’hi duen a terme. Segons aquestes decisions s’aplicaran els remeis que siguin més convenients. Primer s’ha de saber què passa, i no anticipar esdeveniments.’

Segons el recurs preparat pel consell d’estat, el govern espanyol demana de sol·licitar al TC que la providència de suspensió de la resolució que es dicti sigui notificada a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, al president Artur Mas, ‘i, si és el cas, a la persona que resulti nomenada com a conseqüència de l’acte d’investidura pel parlament català’.

Entre els qui hauran de rebre la notificació també hi ha el vice-president primer de la mesa, Lluís Corominas; el vice-president segon, José María Espejo; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet; i el secretari general del parlament, Pere Sol. També caldrà notificar la suspensió expressament als membres del govern Neus Munté, Francesc Homs, Meritxell Borràs, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Jordi Jané, Santi Vila, Ferran Mascarell, Jordi Ciuraneta, Felip Puig, Germà Gordó ‘i, si és el cas, els qui resultin designats pel president de la Generalitat a conseqüència de l’acte d’investidura’.

A més, el govern espanyol demanarà al TC que en aquesta notificació ‘imposi a la presidenta del parlament, a la mesa del parlament i al secretari general del parlament la prohibició expressa d’admetre a tràmit, ni per a la presa en consideració ni per al debat o votació, cap iniciativa, sigui de caràcter legislatiu o de qualsevol altra mena, que directament o indirectament pretengui donar compliment a la resolució suspesa’. Una prohibició que fa extensiva ‘al president de la Generalitat i a tot el consell executiu, a qui vol que el TC imposi ‘la prohibició de promoure cap iniciativa legislativa o de dictar cap norma de rang reglamentari, o de realitzar cap altra actuació amb la mateixa finalitat’ que la declaració suspesa.

Finalment, reclama també al Tribunal Constitucional que inclogui en la notificació un advertiment exprés de la ‘suspensió de funcions’ si no acaten aquesta prohibició, d’acord a les noves atribucions de què disposen els magistrats, i que si ho fan es tractarà com un delicte de desobediència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any