El govern espanyol ja ha començat a cercar fórmules jurídiques per recórrer la resolució aprovada pel Parlament de Catalunya en la qual és reprovat Felipe VI i es demana l’abolició de la monarquia. En conversa informal amb periodistes durant la recepció oferta pels reis espanyols al Palau Reial de Madrid, tant el president, Pedro Sánchez, com la vice-presidenta, Carmen Calvo, han assenyalat que és una declaració política, però que, tanmateix, hi recorreran.

L’amenaçada llançada ahir per Pedro Sánchez de prendre mesures contra l’aprovació del text ha començat a concretar-se. Avui Calvo ha deixat clar que el govern espanyol ha volgut reaccionar-hi de manera contundent i ha apuntat que segurament hi recorreran al Tribunal Constitucional. Ha subratllat que la intenció de normalitzar la relació política amb Catalunya no li farà perdre de vista que no pot fer-se res fora de la legalitat. De fet, ha recordat que ja han recorregut contra la reobertura de les delegacions catalanes per la via contenciós-administrativa.

Ahir, en un comunicat, l’executiu espanyol va fer constar que considerava que la decisió del parlament era ‘políticament inacceptable’ i que era producte de la deriva dels grups independentistes’, que ‘inexplicablement, han gaudit del suport d’un altre grup parlamentari en la seva irresponsabilitat d’utilitzar les institucions catalanes per a esperonar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans’. També definia el text com ‘extravagància jurídica’ i advertia que, tot i que no tenia cap valor jurídic, era greu.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb