El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha anunciat que ha enviat un requeriment a l’Ajuntament de València perquè retoli els senyals de trànsit també en castellà i ‘en cap cas únicament en valencià’. Moragues ha advertit que el consistori està incomplint l’article 57 de la Llei de Trànsit, que estableix que els senyals han d’estar ‘o en castellà o en castellà i valencià’. Moragues ha fet aquestes declaracions en el marc de la II Jornades de Seguretat Vial que se celebren a Alacant. A preguntes dels mitjans, el delegat ha indicat que el requeriment estableix un termini d’un mes per corregir l’actuació de l’Ajuntament de València i ha avançat que si s’incompleix presentarà un recurs contenciós administratiu perquè siguin els tribunals els qui decideixin si hi ha un incompliment de la llei.

‘No estem plantejant en cap cas un conflicte lingüístic, nosaltres fomentem l’ús el valencià com a llengua cooficial, però hi ha evidentment un incompliment de la llei’, ha manifestat Moragues. El delegat ha afegit que la delegació del govern espanyol està atenta al compliment de les normes de trànsit i vetlla per la seguretat de les persones. Al respecte, ha indicat ‘no volem sancionar, el que volem és evitar tragèdies, accidents i víctimes mortals’.

El requeriment de la delegació del govern espanyol es produeix després que la passada setmana la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) hagi denunciat que els nous senyals de trànsit instal·lats en l’entorn del Mercat Centra incompleixen la legislació vigent.

A traves d’un comunicat argumentava que el Reial Decret 6/2015 de 30 d’octubre de la Llei de Trànsit especifica que ‘les indicacions escrites dels senyals s’expressaran, almenys, en la llengua espanyola oficial de l’estat’ i que el consistori les ha retolat només en català.

CSI-F ha sol·licitat una taula tècnica urgent per ‘ajustar a dret aquests senyals’ ubicats al carrer Maria Cristina i que restringeixen l’accés a vehicles. El sindicat explica que els rètols actuals ‘comportarien una causa de nul·litat del procediment sancionador, en estar expressades únicament en la llengua valenciana i haver suprimit el castellà’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb