El Govern ha decidit avui enviar al parlament el projecte de llei del llibre sisè del codi civil català. De fet, aquesta llei ja va superar el debat a la totalitat però va decaure en finalitzar la legislatura. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha defensat que les lleis del codi civil esdevenen d’aplicació directa i, per tant, la legislació espanyola en aquest àmbit esdevindrà ‘subsidiària’ a Catalunya.

A més, ha defensat que el codi civil català no neix amb la Constitució del 1978 sinó que ve de lluny. El llibre sisè està dedicat a les obligacions i als contractes i és el darrer llibre que conforma el codi civil català.

El títol sisè regula diversos contractes entre els quals destaca el de compravenda. ‘Des de la compra del pa fins a la compra d’un habitatge hi ha un contracte de compravenda’, ha remarcat. Entre els aspectes nous del contracte de compravenda, hi ha la capacitat del comprador d’un immoble de fer-se enrere si una entitat de crèdit no li concedeix el finançament necessari.

Altres tipus de contractes que recull el llibre sisè del codi civil són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu. També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l’altra el gestiona a canvi d’aplicar-hi millores; o el contracte d’aliments, pel qual una de les parts s’obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d’un capital, béns o drets.

També ha explicat que la regulació ha incorporat obligacions derivades de dues directives europees per tal d’incrementar la protecció dels consumidors i de la part més febles dels contractes. A més, ha assenyalat que es tracta de modificacions basades en els canvis socials i que, en bona mesura, donen resposta a les necessitats que genera la societat com és el cas de la pensió vitalícia per l’envelliment de la població.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb