El Govern ha decidit avui enviar al parlament el projecte de llei del llibre sisè del codi civil català. De fet, aquesta llei ja va superar el debat a la totalitat però va decaure en finalitzar la legislatura. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha defensat que les lleis del codi civil esdevenen d’aplicació directa i, per tant, la legislació espanyola en aquest àmbit esdevindrà ‘subsidiària’ a Catalunya.

A més, ha defensat que el codi civil català no neix amb la Constitució del 1978 sinó que ve de lluny. El llibre sisè està dedicat a les obligacions i als contractes i és el darrer llibre que conforma el codi civil català.

El títol sisè regula diversos contractes entre els quals destaca el de compravenda. ‘Des de la compra del pa fins a la compra d’un habitatge hi ha un contracte de compravenda’, ha remarcat. Entre els aspectes nous del contracte de compravenda, hi ha la capacitat del comprador d’un immoble de fer-se enrere si una entitat de crèdit no li concedeix el finançament necessari.

Altres tipus de contractes que recull el llibre sisè del codi civil són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu. També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l’altra el gestiona a canvi d’aplicar-hi millores; o el contracte d’aliments, pel qual una de les parts s’obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d’un capital, béns o drets.

També ha explicat que la regulació ha incorporat obligacions derivades de dues directives europees per tal d’incrementar la protecció dels consumidors i de la part més febles dels contractes. A més, ha assenyalat que es tracta de modificacions basades en els canvis socials i que, en bona mesura, donen resposta a les necessitats que genera la societat com és el cas de la pensió vitalícia per l’envelliment de la població.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb