El govern de la Generalitat ha presentat un contenciós administratiu a l’Audiència espanyola contra el gestor d’infrastructures Adif per reclamar que faci les inversions pertinents a la xarxa de trens de rodalia i regionals de Catalunya. Fa dos dies es va fer un acte unitari al Palau de la Generalitat en què van aplegar forces el govern català, les principals entitats municipalistes del Principat, amb l’Ajuntament de Barcelona al capdavant, entitats i cambres de comerç.

El conseller de Territori, Josep Rull, ha dit que ‘obrim la via judicial perquè la via política entre els dos governs ha quedat trencada’. El recurs presentat avui fa referència als 306 milions d’euros compromesos entre el Ministeri de Foment espanyol i la Generalitat. D’aquests, segons dades de la conselleria, només se n’ha executat el 4,2%. Rull recorda també que dels 4.000 milions d’inversió compromesos per Foment per al període 2008-2015 se n’ha executat només un 10%.

‘Per tant, hi ha un incompliment flagrant per part del ministeri de Foment i sobretot d’Adif, que és qui havia de fer aquestes inversions’, ha conclòs.

‘Sabem on s’ha d’invertir’
‘Sabem on s’ha d’invertir i calen els recursos. I hem de canviar el model de gestió’, deia el conseller de Territori, Josep Rull, en aquesta entrevista a VilaWeb.

Rull explicava que presentaven el contenciós administratiu perquè les vies de la negociació amb Adif havien estat infructuoses, i l’acusava d’actuar amb deixadesa i amb prepotència. ‘Presentarem el contenciós administratiu per demanar l’empara de la justícia perquè obligui Adif a fer la inversió sense la qual el servei és impossible. Ara la Generalitat és titular d’una competència i d’un servei que és impossible –explicava Rull–, perquè hem de fer circular trens i hem de decidir horaris amb unes vies que no tenen les condicions per a garantir aquests serveis i aquests horaris.’

L’actitud d’Adif ha irritat Rull. ‘Hem fet un requeriment previ al contenciós administratiu. I què diuen? Que ens cedeixen la capacitat sobre la via perquè els serveis hi vagin per sobre i que aquesta capacitat no cal que tingui uns estàndards de qualitat. Això és el que ens diuen! És molt bèstia. Els diem que volem que inverteixin per garantir que la infrastructura estarà en condicions perquè el servei es pugui complir i encara ens diuen que allò que vam pactar amb el Ministeri de Foment era un pacte polític, no tenia naturalesa administrativa i no se’n senten interpel·lats. És de les desautoritzacions més greus que es poden fer a un responsable polític.’ Segons Rull, ‘Adif és fora de control’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.