El govern d’Andorra ha presentat una querella contra l’exconseller delegat de la Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel, i onze directius i alts càrrecs més de l’entitat bancària. A la vegada que ha demanat que la Batllia, el jutjat andorrà, prengui declaració als accionistes majoritaris, els germans Higini i Ramon Cierco. La querella se suma a la causa penal per blanqueig de capitals oberta en el cas BPA, que actualment es troba en fase d’instrucció i en la qual el govern ja es va constituir com a actor civil el passat 26 de maig.

Després d’examinar el contingut del sumari, els lletrats del govern andorrà han arribat a la conclusió que els delictes que s’imputen als querellats danyen seriosament la reputació d’Andorra, del seu model econòmic i de la plaça financera. A més, consideren provat que els querellats eren coneixedors dels advertiments que s’havien adreçat a BPA de manera ‘sistemàtica, reiterada i creixent’ durant sis anys per part de reputats bancs internacionals. Tot i el risc que això suposava, el govern considera que aquestes conductes es veuen agreujades per la inacció dels querellats a l’hora d’informar els organismes competents. Segons l’executiu, la querella contribueix a defensar l’interès general de la ciutadania i de les institucions del país.

Més enllà de les actuacions presumptament delictives en si mateixes i de la presumpta substitució del negoci bancari per un operatiu de blanqueig, el govern considera que els querellats eren conscients del risc que les seves actuacions representaven per als interessos dels clients legítims de l’entitat, per a la resta del sistema financer, per a l’economia i per a les institucions i la reputació del Principat. És aquesta combinació d’activitat delictiva sistemàtica i de menyspreu conscient de la reputació del país el que ha portat el govern a formular la querella.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.