El govern congela totes les noves places turístiques de les Illes per un període de quatre anys

  • El consell ha aprovat per decret la modificació de la llei que també inclou mesures per millorar la sostenibilitat mediambiental i els drets laborals

VilaWeb
Redacció
11.02.2022 - 11:36
Actualització: 11.02.2022 - 12:36

El govern ha aprovat la nova llei turística de les Illes Balears que com a punt destacat comporta la congelació de la borsa de noves places turístiques vacacionals i hoteleres per un període de quatre anys. Així, la nova llei s’encamina a una reducció de les places turístiques i imposa importants restriccions urbanístiques.

La presidenta del govern, Francina Armengol ho ha anunciat i ha dit que té com a objectiu prioritzar la qualitat enfront de la quantitat i millorar la qualitat de vida dels residents i l’experiència turística dels visitants.

Els consells insulars de les illes podran recuperar aquestes places turístiques o bé extingir-les definitivament un cop passat el període de quatre anys. Així, durant aquest temps no es podran comprar noves places de les borses de Mallorca, Eivissa i Formentera. En el cas de Menorca, que no té borsa de places, s’aplica la congelació per a nova oferta.

La norma s’ha aprovat en un consell de govern extraordinari en forma de decret llei urgent. Tot i això, Armengol ha puntualitzat que es tramitarà com a projecte de llei per a ser millorat i modificat en el debat parlamentari.

La modificació de la llei, segons que ha explicat Armengol, té tres potes. La primera aposta per la circularitat i la sostenibilitat, l’ús adequat de recursos com l’energia i l’aigua, i la gestió dels residus. La segona és una aposta per la millora de les condicions laborals de les persones que treballen en el sector turístic. L’última és la modernització dels establiments.

Armengol ha dit que el govern és conscient dels recursos econòmics que requereix la nova llei i per això ha anunciat que hi destinarà seixanta milions d’euros.

Mesures socials i mediambientals

La nova llei obliga també als establiments a adaptar-se a mesures de sostenibilitat i de protecció als treballadors. En aquest sentit, a partir de 2023 els hotels hauran d’instal·lar llits elevables (elèctrics o mecànics) per facilitar la feina de les cambreres de pis. En aquest sentit, el govern ha explicat que el 35% dels accidents laborals d’aquest col·lectiu estan relacionats amb els sobreesforços.

Al mateix temps, el decret llei aposta per una economia circular en el sector. Les empreses cada any hauran de fer una avaluació de la gestió dels recursos i residus generats i, a partir d’aquesta, hauran d’elaborar cada cinc anys una planificació en què hauran d’estipular els objectius de reducció i les inversions, les pràctiques i els protocols necessaris per complir-los.

La circularitat inclourà aspectes com l’alimentació, l’ús de l’aigua, els residus o les energies netes. A més, en l’àmbit de l’alimentació es prohibirà la utilització d’espècies amenaçades i s’establirà com a obligatòria la traçabilitat del peix i del marisc d’origen balear.

Pel que fa a l’energia, s’obligarà els establiments turístics a canviar les calderes de fuel per altres de gas natural o elèctriques, amb la qual cosa s’emetran anualment 57.600 quilos de CO₂ menys per establiment.

Finalment, pel que fa als residus, la norma prohibirà l’ús dels articles de gentilesa d’un sol ús. Al mateix temps, els hotels hauran de substituir l’ús de paper per codis QR. A més, hauran de controlar les temperatures dels edificis de manera integral, també en les zones reservades al personal, especialment en les cuines.

La norma també recull altres mesures, com una modificació completa en els barems per establir la classificació hotelera, entre els quals s’inclouen increments de la puntuació a mesures com l’ús d’energies renovables o sistemes d’optimització de consum d’energia.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any