‘La tertúlia proscrita’

El govern català rebaixa un punt i mig la previsió de creixement del PIB

  • El govern no preveu recuperar els nivells prepandèmia fins al 2023, quan el PIB creixerà un 2,9%

VilaWeb
ACN
29.04.2022 - 12:29

El departament d’Economia i Hisenda ha retallat un punt i mig la previsió de creixement del PIB català per aquest any, que passa del 6,4% a un 4,9%. La recuperació s’alenteix per culpa de l’impacte de la guerra d’Ucraïna, la inflació i les pertorbacions en l’oferta a escala global. El govern no preveu de recuperar els nivells prepandèmia fins al 2023, quan el PIB creixerà un 2,9%.

Pel que fa a l’ocupació, el departament del conseller Jaume Giró preveu la creació de 85.000 llocs de feina aquest any, superant els nivells previs al coronavirus. La desocupació baixarà al 10,4%.

Segons explica Economia i Hisenda, les noves previsions macroeconòmiques del govern són coherents amb les perspectives globals de recuperació, que també van a la baixa. De fet, aquest mateix divendres, el govern espanyol ha retallat del 7% al 4,3% el pronòstic de creixement del PIB a Espanya.

Amb tot, Economia també assenyala elements que poden contribuir a la recuperació, com la fi de la majoria de restriccions de la pandèmia, la intensificació del turisme estranger, el desplegament dels fons europeus Next Generation o la implantació de mesures per combatre els elevats preus energètics, com el topall pactat a Brussel·les per al gas.

Les dades per al 2022 i el 2023

L’informe publicat per la conselleria de Jaume Giró preveu un augment del PIB del 4,9% aquest any, amb una recuperació de la demanda interna i externa, que aportaran 3,1 punts i 1,7 punts, respectivament. Així, es preveu que el consum de les llars creixi un 3,9% i que la formació bruta de capital ho faci en un 4,7%, sobretot impulsada pels fons europeus. El consum de les administracions públiques s’incrementarà un 1,7%. El govern preveu també un augment de l’11,6% en les exportacions, sobretot gràcies a la recuperació del turisme estranger, i d’un 8,8% en les importacions.

Pel que fa al mercat de treball, l’ocupació a temps complet creixerà un 2,5%, menys que l’any anterior, quan ho va fer en un 7,9%. Malgrat això, la previsió és crear uns 85.000 llocs de feina i superar durant aquest any els nivells d’ocupació previs a la pandèmia. La població activa creixerà, i això permetrà, alhora, rebaixar l’atur a un 10,4%.

De cara al 2023, Economia i Hisenda preveu un creixement del PIB català del 2,9%. L’impuls provindrà, en aquest cas, de la demanda interna, amb una aportació de 2,7 punts. La formació bruta de capital pujarà un 6,8% a mesura que es recuperi la confiança econòmica, es moderi la inflació i augmenti l’impuls dels fons europeus.

D’altra banda, l’any que ve el creixement del consum de les llars es preveu inferior que enguany, amb un augment del 2,5%. El de les administracions públiques pujaria un 0,7%.

Pel que fa a la demanda externa, la projecció del departament de Giró és que aporti 0,2 punts al PIB, amb un avanç tant de les exportacions com de les importacions del 6,4%.

Finalment, per al 2023 la previsió és notar un creixement més moderat de l’ocupació, de l’1,4%, amb la creació d’uns 49.000 llocs de feina. L’atur baixarà, segons els càlculs de l’executiu, al 9,9%, la taxa més baixa des del 2009.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any