Les Balears van reduir el deute públic el 2018, tant en xifres absolutes com en percentatge sobre el producte interior brut. El càlcul de la xifra avançada fa preveure que l’any es tancarà en 8.723 milions d’euros, 79 milions menys que l’any 2017. Aquest descens de la xifra del deute, encara provisional, significa un canvi en els darrers deu anys, durant els quals cada tancament anual ha superat la xifra de l’any anterior. En termes relatius, el descens del deute de les Balears és encara més acusat: del 28% sobre el producte interior brut. L’any 2017 aquest indicador va ser del 29,4% del PIB. El deute en relació amb el PIB accelera la davallada, començada el 2015, quan es va tancar amb un 30,4 %. D’aleshores ençà, hi ha hagut un descens ininterromput, cosa que permet de recuperar el deute als nivells del 2014.

El govern confirma la política de control, estabilització i reducció de deute des del començament de la legislatura, i compleix la previsió de minorar-lo el 2018 també en termes absoluts respecte de l’any anterior, per primera vegada en la història de les Illes. Aquesta davallada encara hauria estat més forta si el govern no s’hagués trobat amb la necessitat de concertar crèdits extraordinaris per a encarar despeses imprevistes, per a abonar les ajudes als damnificats de les inundacions del Llevant de Mallorca i per a garantir el compliment de sentències en matèria de protecció urbanística.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb