El consell executiu de demà donarà el vist-i-plau a la primera fase de la reobertura de delegacions de la Generalitat a l’exterior. Les delegacions que es recuperaran de manera immediata són les del Regne Unit i Irlanda, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units, on precisament viatjarà el president de la Generalitat, Quim Torra.

L’aplicació del 155 va significar l’eliminació de totes les delegacions llevat de la de Brussel·les, que es manté oberta però sense delegat. El conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall, va explicar que té la voluntat d’intentar restituir els delegats destituïts pel govern espanyol.

Segons que explica l’ACN, el govern ha arribat a un acord amb l’ex-delegat a París, Martí Anglada, perquè s’incorpori a l’acció exterior. La conselleria va comunicar a Anglada fa uns dies que no seria restituït com a delegat. Així mateix, l’ex-consellera Meritxell Serret, exiliada a Bèlgica, es farà càrrec de la delegació de Brussel·les.

Més tard, durant els dos o tres mesos vinents, és prevista una segona fase de ‘consolidació’ de les delegacions de la Generalitat amb obertures a París, Portugal, els Balcans, els països nòrdics i zones de més continents. La tercera fase arribaria a final d’any. Seria una ‘fase d’expansió’ amb noves seus i figures de presència a la Mediterrània, al Llevant, al Magrib, Àsia i l’Amèrica Llatina.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb