El govern català ha aprovat els estatuts de la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que desenvoluparà el servei públic de ciberseguretat i vetllarà per garantir i augmentar el nivell de seguretat de les xarxes i sistemes d’informació en l’àmbit de les competències de la Generalitat. L’agència es posarà en marxa el primer de gener del 2020 assumint tots els actius materials, personal i recursos pressupostaris assignats al Cesicat, que fins ara eren 7,5 milions d’euros i amb l’aprovació dels pressupostos pel 2020 passarien a ser 14 milions d’euros. En una trobada amb periodistes, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat que el que hi ha no és suficient. L’agència es crea per ‘defensar el país’ de les ciberamenaces en ‘l’àmbit global i més local’.

Puigneró ha indicat que el 2018 Catalunya va patir 350 milions de ciberatacs. Si bé la majoria van ser de baixa intensitat, 1.136 van produir un incident greu de ciberseguretat que va requerir la intervenció de persones o analistes de sistemes informàtics. Aquestes xifres, que han estat creixents, demostren que cal ‘una eina robusta com serà l’Agència de Ciberseguretat’, ha indicat Puigneró.

El punt d’inflexió va ser durant la consulta del 9 de novembre del 2014, ha exposat el conseller. ‘Catalunya va patir un dels majors ciberatacs de la història de la humanitat en l’àmbit dels ciberincidents que es produeixen en el món’, ha dit. Durant sis hores diferents sistemes bàsics del país es van veure paralitzats afectant el programa de la recepta electrònica, el servei d’urgències mèdiques o les centraletes de telefonia dels Mossos d’Esquadra. ‘Allà vam convindre que era imprescindible l’Agència’, ha reblat Puigneró.

Entre les tasques d’aquest organisme hi ha la prevenció i detecció d’incidents de ciberseguretat i la seva resposta, la protecció dels actors del territori d’amenaces, garantir la ciberseguretat de l’administració i el seu sector públic, donar resposta a emergències, minimitzar els danys i els temps de recuperació, investigar els ciberatacs i recollir dades en un baròmetre sobre l’estat de la seguretat de la informació. L’Agència s’encarregarà de desplegar l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat 2019-2022.

‘No neix com un bolet’, ha dit Puigneró, que ha explicat que la idea va sorgir després del ciberatac del 9 de novembre 2014 que va posar Catalunya contra les cordes. Amb un ampli consens de dos terceres parts dels diputats es va aprovar la Llei de l’agència, que el PP va portar al Tribunal Constitucional ‘el mateix dia que s’aplicava el 155″‘, ha recordat el conseller. ‘N’hem sortit molt ben parats’, ha afegit.

Escollirà el director el Consell d’administració de l’ens, una elecció que haurà de confirmar el govern. El consell està presidit pel mateix conseller amb dues vicepresidències pel secretari general resposable de la ciberseguretat i del departament d’Interior, així com vocalies pel secretari del govern i responsables de Societat Digital, Administració Local i Seguretat Pública.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.