El tomb, molt més que sorprenent, de Feijóo sobre “l’Espanya radial”

  • Ja sap què diu, de debò, aquest home quan admet que el projecte de l’Espanya radial és cosa d’un altre temps?

VilaWeb
Alberto Núñez Feijóo durant la reunió ahir amb l'Associació Valenciana d'Empresaris. (Fotografia de Biel Alino)

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou president del PP, el gallec Alberto Núñez Feijóo, va anar ahir a València i, davant l’Associació Valenciana d’Empresaris, va defensar el corredor mediterrani. Feijóo –Feixoo, com escriuen els nostres col·legues de Nós Diario– fa la ronda promocional i, doncs, mira de caure bé a tots els amfitrions. L’home ho té tot de cara per a ser el nou president del govern espanyol i ara, clarament, es dedica a passar el rasclet procurant de no deixar desatesa cap bossa de vots.

Per això, concretament a València, va presentar la seua cara més, diguem-ne, autonomista. Més autonomista, de fet, que no haja estat mai el PP valencià. Feijóo/Feixoo va defensar la reforma del finançament de la Generalitat i atacà amb molta barra el PSOE, com si ells no haguessen blocat la cosa. I va tenir paraules molt contundents per a defensar el corredor mediterrani –una infrastructura vital que fa dècades que és objecte de sabotatge, tant del PP com del PSOE.

Alguns dels arguments que Feijóo va fer servir ahir per a defensar el corredor entrarien dins el terreny de la lògica més pura. I, si de cas, simplement sorprenen perquè fins ara els dos partits del règim l’havien menystinguda, la lògica. Va dir, per exemple: “L’impacte positiu del corredor acabaria generant riquesa per a tota la nació [espanyola]”, un argument que ningú no pot discutir.

Però és que la cosa va anar més enllà. Dibuixant un gir gairebé copernicà, el màxim dirigent del PP espanyol va dir que el corredor mediterrani era necessari per a “posar fi a aquesta Espanya radial, tan passada de moda (“trasnochada”, en l’original espanyol)”. Feijóo/Feixoo és gallec i partidari del corredor atlàntic que hauria d’unir el seu país amb Portugal. No és un habitant del rovell de l’ou madrileny. Això podria explicar –no gaire, tampoc, perquè no ha estat mai gens galleguista, ell– una sensibilitat diferent sobre el corredor mediterrani. Però ja sap què diu, de debò, aquest home quan admet que el projecte de l’Espanya radial és cosa d’un altre temps?

Supose que a hores d’ara algú ja li deu haver picat la cresta, però no deixa de ser un tomb sorprenent, aquest. “L’Espanya radial” –és a dir, la idea que Espanya té un centre que és Madrid i la resta de l’estat s’hi subordina i que tan sols es relaciona amb aquest centre, però no amb els veïns– és una pedra fundadora del nacionalisme espanyol modern. I una de les claus de l’aznarisme. Més especialment encara si parlem dels Països Catalans.

Caldrà seguir amb atenció, doncs, aquesta incongruència, a veure si mena enlloc. De moment, tot plegat m’ho prendré com una relliscada de novell, com la relliscada d’un gallec que coneix poc Madrid.

PS1. Potser recordeu aquell llibre americà, fet per un militar, que explicava una hipotètica guerra entre Catalunya i Espanya i que posava precisament el control del corredor mediterrani en el punt central del conflicte. Fa deu anys que ho vaig explicar en aquest editorial, que avui es manté plenament actual.

PS2. La premsa catalana viu en un clima molt enrarit aquests darrers dies, de manera que ho aprofitaré per reivindicar que VilaWeb ha fet seu del 2004 ençà l’objectiu de viure tan sols dels subscriptors i evitar tota possible dependència econòmica del poder polític, un poder que, com veiem, cada dia és més incisiu i més controlador. És per aquesta raó que no ens presentem a les subvencions discrecionals de la Generalitat, però per això mateix necessitem més que mai el vostre suport. La premsa lliure la paguen els lectors i, en relació amb això, tenim un agraïment infinit pels més de 22.000 subscriptors que ja ho fan. Tanmateix, volem que sigueu conscients que en necessitem més. 30.000, pel cap baix. Penseu-vos-ho, doncs i, si podeu, feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
21.07.2022  ·  22:10

Serà una relliscada amb la inteyde rascar vots. Espanya serà radial O no serà. I ell i els seus són espanyols devots.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
21.07.2022  ·  22:12

Del Feijoo, poc a comentar. Ara, estic molt orgullós de ser un dels subscriptors que sostenen, usen, s’informen i debaten VilaWeb.
Fets i no paraules és el què necessitem. I les subvencions que reparteixen els governs ens reafirma clarament en les nostres eleccions.
Endavant Vicent.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
21.07.2022  ·  22:23

En aquest estat putrefacte, es pot defensar una idea i la contrària a l’hora i ningu se sorprèn.Feixoo es un polític de segona categoria (sent generosos)molt convenient per els que manen de veritat.

Carme Rguez.
Carme Rguez.
21.07.2022  ·  22:43

Nio comentaré res pel que fa a Núñez Feijó perquè és pura propaganda que espero que qualsevol amb dos de front vegi i, per tant, obvii.
Però sí que comentaré la post-data que em demostra, una vegada més, que ser subscriptora del vostre diari, vivint d’una pensió de viduitat, és un encert. Em sento orhullosa de, d’alguna manera, formar part de la premsa independent.
Seguim@

Joan Guasch
Joan Guasch
21.07.2022  ·  22:43

Jo no crec pas que això del Feijoo sigui una relliscada, simplement aplica el model madrileny que els ha funcionat sempre: prometre allò que cada territori necessita per generar esperança i recaptar vots per, després, ja en el poder, continuar amb el model madrlenyocèntric. A Catalunya poques coses prometrà, el corredor també, segur, però proporcional al vots que pugui rascar.

I en un altre ordre de coses, és un goig contribuir al manteniment d’un diari com VilaWeb.

Joan Guasch

Miquel Pastor
Miquel Pastor
21.07.2022  ·  22:54

Mai he entes com Miguel Herrero de Miñon estes a punt de ser president del PP i que encara estigui en el partit. Herrero de Miñon va impulsar una interpretacio ampla de la adicional primera de la costitucio espanyola, defensa els drets historics dels territoris, els fets diferencials i fins i tot el dret d’autodeterminacio (derechos historicos y constitución). Potser si que al PP hi ha certa corrent contra el “cafe para todos”;i a favor de reconeixer dretsbdiferencials en una ñ no radial.

Josep Navarro
Josep Navarro
21.07.2022  ·  22:55

No cal ser molt Intel. li gent per adonar-se’n de les ventages del corredor. Un fum de camions de gran tonelatge, pugen per l’ autopista des d’ Almeria i València. Cremant el petroli que no hi havem. Però, jo crec que el veurem passat per Madrid-Saragossa. Per a ells ja som estrangers.

Miquel Cardús
Miquel Cardús
22.07.2022  ·  00:11

De ho del Feixoo o com es digui aquest nou titella, se me n’enfum, no m’interesa el que va més enllà de l’oest de l’Ebre. Tot i que encara ens repercuteix com a poble.
Ara bé, el tema més important a la PD2: les gràcies us les dóno jo per poder saber que llegeixo un diari que fa per dir la veritat, amb el que costa, i no m’intenta manipular. Comprovat. Ben empleats són els meus escassos diners. I més si tingués. La llibertat de premsa i la independència de criteri no està mai suficientment ben pagats

Jeroni Soler
Jeroni Soler
22.07.2022  ·  00:29

És un cínic, un gran cínic…

Victor Serra
Victor Serra
22.07.2022  ·  01:17

Diran el que els convingui i on els convingui per arribar al poder , i un cop allí faran el mateix de sempre. Segurament Feijoo ho sap. Zapatero va dir allò de l’Estatut i va estar a punt de traspassar l’Aeroport. Segurament s’ho creia més que Feijoo, però no li van deixar fer res de res, sino tot el contrari. Ara no serà diferent. Sensen l’Espanya radial Madrid és inviable.

Roser Bravo
Roser Bravo
22.07.2022  ·  02:34

Poc m’ha d’importar el que pasi al País veí, ja que després del guanyat Referèndum Català, no he tornat a participar de les seves Elecciones Generales!!!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
22.07.2022  ·  05:20

Ara ens dediquem a comentar les xorrades de personatges . Va bé per evitar mullar-se en aspectes fonamentals: llista cívica, diada, carrer, putrefacció política…Proposta de manifest públic per fer el front cívic i acceptar adhesions lliures; però deixem de perdre el temps, tots.

Joan López
Joan López
22.07.2022  ·  06:28

Qui es creu ja las mentidas de aquesta gent com per fer un editorial ,no tè cap relevancia el que diuen,tots son el mateix monstruo mesetari.

Albert Miret
Albert Miret
22.07.2022  ·  07:44

En realitat, aquest senyor em sembla que l’únic que intenta fer és caure bé a la Unió Europea, que és amb qui haurà de treballar per a transformar aquest niu d’escurçons que és madrit. El corredor mediterrani no és una petició de valenciana ni catalana, sinó europea, i pel que ja han rebut mils de milions gastats a madrit. El problema que tenen és la seva por que després de fer-lo Catalunya s’independitzés. Per això mateix és segur que el retard l’ha produït el fet de voler fer passar l’eix per l’Aragó, multiplicant el cost del trajecte per continuar amb la destrucció de Catalunya. Hi va haver fins i tot brètols que el volien fer passar per madrit, i la UE va haver de paralitzar aquest projecte absurd. La discussió entre el recorregut que Europa vol per sentit comú i la massa idiota madrilenya, deu ser el que retarda el projecte fins avui. Aquesta mateixa estupidesa és el que acabara amb aquest país que mai ho ha arribat a ser.

Carles Serra
Carles Serra
22.07.2022  ·  07:50

Ja saps Vicent, hi ha un refrany que diu que un gallec mai saps si puja o baixà; per la resta fa lo mateix que el PSO€, ell ja és veu president com tu Vicent fas esment i va prometen (fent el triler); te’n recordes Vicent quan va venir Rajoy a Barcelona arran de procés i va prometre una inversió de 4000 milions d’euros? ep!!! i els provincians d’empresaris catalanets i espaÑols, a peu dret aplaudint, té nen recordes lo que va prometre en Zapatero del PSO€, la famosa paraula RESPETARE; i així apreciat Vicent nosaltres perden el temps malgrat han passat 300 anys ple de promeses i despropòsits per part dels colonitzadors PPSO€.
Ja que dir dels partits catalanets que han APALANCANT aquest despropòsit, també la reprèssio i ja que dir de l’espoli, com ara estem vivint i veient Vicent

Carles Blas
Carles Blas
22.07.2022  ·  08:12

Citant a Greta Tumberg “Blah, blah, blah”. Quina pèrdua de temps mirar el que fan o deixen de fer el partits espanyols.

Em trobo a Praga, on m’he trobat amb un cartell del govern andorrà per promocionar l’aprenentatge del català.
Increïble país que es va independitzar del imperi austrohongarès fa cent anys.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
22.07.2022  ·  08:37

En la meva opinió, Feixoo encara no ha passat suficientment temps a Madriz i d’aquí la relliscada.
Senzillament ha replicat a València el que deu ser el seu discurs a Galícia.
Que no ha fet del tot el canvi de xip, vaja.

Però no tenc cap dubte de que el farà, o, en cas contrari, serà inútil per al càrrec al qual aspira. Però no, això no passarà.

Pep Agulló
Pep Agulló
22.07.2022  ·  08:56

MENTEIXEN SEMPRE

Les declaracions com aquestes es fan, o per interessos electorals, o per l’interès de rebre ajudes d’Europa. Com diu, Josep m Uribe-echevarria, demà pot fer l’afirmació contrària a Madrid estant. De totes maneres, els fets no enganyen…

PS. Ahir Montserrat Pla comentava sobre la desaparició de la guerra d’Ucraïna de VilaWeb. Fa dies, setmanes, que jo també trobo que manca, no només la pissarreta d’en Partal, sinó saber com ho pateix la ciutadania, com s’organitza la resistència, etc. És evident que el diari no pot tenir un corresponsal a Kíiv, però es pot recollir informació d’altres agències, o de contactes a l’interior.
Els centenars de refugiats ucraïnesos a Catalunya també ens podrien posar al dia de com viuen el malson…

La guerra més important que sacseja Europa després de la Mundial, que transformarà la nostra vida en els anys vinents, i no li dediquem secció diaria?… Potser tot passa per les xarxes i no m’adono…

Oriol Gil
Oriol Gil
22.07.2022  ·  09:45

«El nou president del PP, el gallec Alberto Núñez Feijóo, va anar ahir a València».
Va vindre als Països Catalans, de manera que va VINDRE a València, benvolgut Vicent, encara que ho escrigues des de Barcelona.

conxa raspall
conxa raspall
22.07.2022  ·  09:55

Soc una altra jubilada i suscriptora.
Tot i que no sempre estic d’acord amb els editorials, no deixo de lleguirlos cada dia, a una hora o altra.
Es un dels millors -i pocs- diaris honestos pels que val la pena pagar per llegir.

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
22.07.2022  ·  10:02

No oblidem que Rajoy també va prometre una pluja de milions en una visita a Catalunya fa anys…i després res de res. Cada cop tenen menys vergonya de dir que faran el que no estan disposats a fer.

Jaume Riu
Jaume Riu
22.07.2022  ·  10:02

PREDICADORS
Els partits polítics són la religió de la política, amb la mateixa revelació divina, la mateixa forma doctrinal, els mateixos fidels militants convençuts de la veritat absoluta i que fora del partit no hi ha salvació. De fet els partits polítics tenen el mateix origen que les religions, la mateixa liturgia i els mateixos preceptes. Els efectes dels partits polítics sobre la població tenen les mateixes conseqüències que les religions.
No em fa estrany doncs que els líders dels partits polítics siguin fets de la mateixa fusta que els predicadors.
Aquest nou sermó no és un tomb de la doctrina de Feijóo, és catequesi per convertir infidels.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
22.07.2022  ·  10:14

No, no s’ho creu, això de l’obsolescèncis de l’espaÑa radial. En un Galeusca de Directors recent ja ens avisava Maris Obelleiro que Feixoo ara tornava al seu Madrid de sempre, que de galleguista no en renia res, i de gallec ben poc. Però a València calia alabar el corredor mediterrani, per guanyar vots. Quan sigui a l’Aragó dirà que cal fer-lo passar per Canfranc, amb el mateix objectiu. I a Madrid, si en parla, serà per ger-lo passar per sota de la Castellana (ja ho fa, i amb finançament europeu!!).

Facta, non verba!! Veieu què hi fa publicar al BOE quan governi i sabreu què vol realment.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
22.07.2022  ·  10:25

* LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA POTENCIA MADRID.
* EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL POTENCIA LA NOSTRA DESAPARKICIO COM NACIÓ.
* FEIJÓO FA CAMPANYA ELECTORAL O BÉ SERÀ AMONESTAT PELS SEUS.
* Dins del marc constitucional no hi ha solució per a Catalunya.
* Per què acceptem l’autoritat legal duns tribunals il·legítims? Només tenim un Josep Costa?
* Cal que els que ens tenen en estat d’ocupació militar se’n vagin.

Francesc Llach
Francesc Llach
22.07.2022  ·  10:25

Bé, a l’Estat espanyol, mani qui mani, governi qui governi, sempre, sempre, diuen, prometen, proposen, monten taules de dialeg….però desprès no compleixen cap acord i passen per sobre dels interessos dels ciutadans.
Enlloc de servir el país posen per davant la pròpia ànsia de poder per satisfer els seus propis interessos.
Estem en un Estat fastigós!

Joan Benet
Joan Benet
22.07.2022  ·  11:15

Els espanyols són uns trilers i nosaltres hauríem d’espavilar d’una vegada i no creure mai ni una paraula del que diguin.
Com que ens fa vergonya quedar malament i ens agrada tant el reconeixement i que ens valorin, sóm víctimes propícies pels espanyols, que tenen un alt concepte de si mateixos i una vanitat tan desmesurada que tan els fot quedar com tramposos o mentiders. Tenen la cultura de l’espabilat i encara els fa gràcia aixecar-te la camisa i quedar com uns vividors poc de fiar.
A veure si comencem a veure’ls com els enemics que són i de que mai pot venir res de bó.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
22.07.2022  ·  11:15

Ningú es creu el que diu Feijoo sobre el corredor. Però si els riuen les gracietes eeeh!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
22.07.2022  ·  11:45

Es una de les tantes animalades per esgarrapar vots. Em costa creure que algú és pogui creure una bajanada com aquesta

Joan Ramon Ricart
Joan Ramon Ricart
22.07.2022  ·  12:10

Digueu-li com vulgueu però el passat quefe PPro, desprès de relliscar a l’emissora del conde, va caure en un i altre traspús. Ni el títols i masters el van apaixugar en un daltavall sense fre. Aquest ho saps, encara que com animal de dos cames, igual li cal més vegades a caure per aprendre, tan se’m fà. entre l’eix mediterrani i el atlàntic, que es el que de veres li mola. Alguna cosa ja faran per Madrid, gual com el 1.800 milions per Atocha quan tocaven a Catalunya…i moltes més.
I per Vilaweb.. que 60€ son massa a l’any?!!. aquestos no son catalans ni res. apa som-hi

Antoni Amorós
Antoni Amorós
22.07.2022  ·  13:11

La “radialitat dels rajos Solars” ja es va abandonar a França amb la mort de Lluís XV.
Ja es hora que siguem una mica Lògics, Naturals i Matemàtics i fem les coses a cudradets, amb eixos principals i secundaris.
Hi han poques espècies d’aranya que es fiquin al centre a esperar la seua pressa, més que res per motius estrtègics.
Encara que estigui en contra de les dretes, per negar la igualtat d’oportunitats, aquest canvi d’opinio a favor del eix del Mediterrani (infraestructures seguint la natura en lloc de la tossuderia d’un cacic de Madriz) em sembla molt positiu i vàlid.

Per uns Països Catalans Units Democràtics i Làics. //*//

VICENÇ RICO
VICENÇ RICO
22.07.2022  ·  14:23

Parlo de l’article de 2012 i els jocs de guerra, simulacions, etc. dels militars americans. Es molt clar, i cada dia ho veiem, que espanya (mai mes ho escriure amb majuscula despres del partit de futbol de Kosovo) SÍ es pren molt seriosament la guerra. Nosaltres ens dediquem a fer-nos mal entre germans. Catalunya es una historia de traïcions, envejes, venuts, babaus, etc etc

Mònica Vidal
Mònica Vidal
22.07.2022  ·  14:48

Com que les paraules se les endú el vent, d’aquí dos dies ja ningú se’n enrecordarà. I els vots a la butxaca. Després, com sempre, ningú complirà amb les promeses i seguirem com sempre: ñ radial i la resta no existeix

Josep Salart
Josep Salart
22.07.2022  ·  15:24

RABHA HMMANE

S’ha mort la Núria Feliu i en comptes d’algun agent comercial de l’Ibex com aquest gaitero.

Encara no veieu que, d’aqui 30 anys, de Catalunya en diran la región de españa más sucia, sin infraestructuras, dificil de vivir con tantos ladrones inmigrantes y llena de mierda. Todo por culpa porque allà por el 2020 empezo un movimiento separarista y tuvimos que castigarlos.
Por suerte ya no se habla aquel dialecto del catalan tant ridiculo. Ahora, castigados como,los valones belgas hasta el 2100.

Les subvencions de la premsa catalana. Ostres no feu tanta publicitat de la vostre actitud. Saben que no sou ni carn ni peix, voleu nadar i guardar la roba i sou mal vistos. Ja us ha costat ¡¡¡¡¡

jma vialis
jma vialis
22.07.2022  ·  16:13

Algu pot pensar que aquestes pulsions del sr Feijo son serioses ? Si es aixi hauriam de plegar.!!

Pauli Morer
Pauli Morer
22.07.2022  ·  20:29

Diu el que volen sentir els seus interlocutors i que aquest volen que digui encara que sàpiguen que es mentida, a la oposició el PP es fa el demòcrata i el lliberal, quan governa es fatxa i neoliberal.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
22.07.2022  ·  22:59

És vergonyós, inexplicable i demostra una evident estupidesa colectiva, de veure com ens dediquem, ciutadans i institucions a combatre les mentides i els greuges que ens arriben contra els catalans des de la mafiosa i agressora plana major Ñ que manipula el estado ñol.
Ells saben quina és la resposta majoritària als seus insults, enganys i putades variades, que ens fan perdre un temps i unes energies que ens impedeixen de tornar-los la pilota amb actuacions veritablement adequades i eficaces.
El problèma és que uns són uns mestres en aquestes batusses, i els altres som uns innocents pardalets que caiem gairebé sempre en els mateixos paranys. Evidentment no podem oblidar-nos de tants personatges, parasitats dins de les institucions catalanes, que juguen a fons aquest miserable joc de substituir unes relacions tenses i uns enfrontaments inevitables per una submissió, una comèdia i una falsedat que posen en perill el seu paper de titelles

Oriol Roig
Oriol Roig
22.07.2022  ·  23:40

Aixo no es cap relliscada. Es perfectament congruent amb la “seva” definicio de corredor Mediterrani. Un corredor que passa “por el medio de la tierra”, es a dir, per Canfranc. Recordem que Canfranc era una estacio mastodontica que portava abandonada fa anys. Fa poquet, el gobierno ha comencat a invertir-hi i de ben segur que sota ma estan pressionant al govern frances perque restableixi la connexio que una riuada se’n va endur fa anys. M’hi jugo un pesol que si Franca no vol, Espanya s’oferira a pagar el tram “pel be de la EU”. Com tantes obres faraoniques a la peninsula, els impostos dels catalans serviran per pagar els Florentinos de torn per seguir perjudicant-nos. A Valencia tant li fa que la connexio sigui per Portbou o per Canfranc, sempre i quan comenci al port de Valencia o al de Sagunt. Nomes cal que mireu el mapa ferroviari espanyol i veureu el pla.

Salvador Molins
Salvador Molins
23.07.2022  ·  06:40

Avui baso la meva participació en aquesta notable i diària Àgora de la incipient República Catalana Independent, a Vilaweb, provocat pel comentari de RABHA HMMANE:

“d’aqui 30 anys, de Catalunya en diran la región de españa más sucia, sin infraestructuras, dificil de vivir con tantos ladrones inmigrantes y llena de mierda. Todo por culpa porque allà por el 2020 empezo un movimiento separarista y tuvimos que castigarlos”

A veure, per què ens importa tant el que diguin d’ací a 30 anys aquells impresentables i mala gent imperialistes de merda?

No sabem cap on girarà el món. Què ens pensem que els russos, els ucraïnesos o els americans són millors que nosaltres els catalans? Són més afortunats tal vegada?

Penso en aquella escena del Petit Príncep, l’aviador al mig del desert, l’avió mig enfonsat sobre una duna, un bell, misteriós i amenaçador mar d’arena, la guineu aprop i ell, Antoine de Saint Exupery, immens, senzill, etern … el futur va fer realitat aquella escena, però el seu esperit és i seguirà viu i lliure per sempre.

Per què ens importen tant els números, pes, tamany, edat, o si es tracta d’un barret, una boa o un elefant?

Quan l’essencial és invisible als ulls …!

Si som catalans, siguem catalans! Aquesta és la més gran dignitat que hem d’assolir com éssers afortunats d’un cosmos infinit, en un paradís blau anomenat terra, petita bola encara viva enmig de la negror de l’infinit. Una negror guspirejada pels estels d’argent de la nit com de Nadal. Aquella premonició, que no ens deixa ni sols ni desemparats, en el poema d’Alavedra i l’Oratori de Pau Casals “No seria aquell estel que brilla tant dalt del cel … els camps són sembrats d’argent … fa una nit quieta, segura” I el crit d’esperança i bonhomia, de renaixença i futur “Si no pot ser un crit de vent, no sentiu com un lament, com un plor de criatura?”

No sé si ho he sentit bé, algú parlava d’un “dialecto de mierda”? Us hi heu fixat, el català sempre té les paraules i l’expressió més curta.

Què és més fàcil dir?

Dir “Aquest Feixoo és fals perquè ni Galícia vol lliure” No puc entendre la perversió d’un Feixoo es pugui dir Feijóo! Quina merda de virus històric i colonitzador és capaç de desnaturalitzar els mots d’aquesta manera?

Pobres EEUU i pobra EU tenen un virus dintre seu i encara no se n’adonen, un virus que es menja llengües i patrimoni amb extrema fagocitat, xucla l’ànima i xucla la sang fins que destrueix sense remei per prevaldre sols ell, l’imperialisme castellà-espanyol, el darrer i definitiu i fastigós Àlien”.

O és més fàcil dir “no em parleu d’ “España y los españoles”.
Per cert, faig un incís, què és, qui són, on són? No m’interessen, no en vull saber res!

O és més fàcil dir “Sóc un català lliure d’ençà de la DUI, el meu nord és complir el Mandat de l’1-O, fer créixer i desenvolupar la ja Incipient República Catalana Independent i fer tot el possible per assegurar el present i el futur de la Llengua Catalana, tot sense demanar permís ni esperar ordres de ningú.”?

Sóc un català lliurement censat al CxR i no vull esperar ni 30 anys ni quan sigui mort per saber-me membre d’un Poble mil’lenari i independent.

El futur és incert, escalfament, inundacions a la nostra llarga llesca de territori i les illes, ja ho sabeu, des de Salses a Guardamar i des de Fraga a Maó, i arribant al Carxe i a l’Alguer.

Si la terra s’embruta la netejarem i la purificarem fins que sigui de nou “plena i rica”!

Mai deprimir-nos,
ni auto flagellar-nos, …
per què ens maltractem així?
Lluitem i batallem! que la lluita allibera.

Som catalans, som forts, ho farem!

Primer la dignitat del Poble mil’lenari de Pau Casals i després, molt després, eixos mediterranis i altres coses.

Visca Catalunya Lliure!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes