La policia de Malàisia ha identificat el material amb què fou assassinat la setmana passada Kim Jong-nam, el germanastre del dirigent nord-coreà Kim Jong-un. En una conferència de premsa, l’inspector general de la policia, Jalid Abú Bakar, ha declarat que el Centre d’Anàlisi d’Armes Químiques ha fet una anàlisi preliminar del tipus d’element químic utilitzat en l’assassinat, amb mostres dels ulls i la cara de la víctima.

El germanastre del dirigent nord-coreà tenia quaranta-sis anys i va ser assassinat el 13 de febrer a l’aeroport de Kuala Lumpur, la capital de Malàisia. Segons les autoritats, va ser atacat amb un esprai químic i va morir després, quan era traslladat a l’hospital.

Fins ara han estat detingudes les dues dones que la policia creu que van ser les responsables directes de l’atac: un ciutadà amb passaport nord-coreà que també ha estat arrestat i la parella d’una de les dues dones.

Una substància considerada una arma de destrucció massiva
‘La substància química identificada és un agent nerviós denominat VX’, ha dit Jalid Abú Bakar. És extremadament tòxica, d’efecte molt ràpid, considerada una arma de destrucció massiva per la resolució 687 de Nacions Unides. La convenció sobre armes químiques en prohibeix la producció i l’emmagatzematge.

Segons els centres de control de malalties del govern nord-americà, els símptomes de l’enverinament per VX apareixen pocs segons si l’element és en estat gasós; si és en forma líquida, pot tardar entre uns quants minuts i divuit hores.

Dels elements nerviosos coneguts, el VX és el més potent, fins i tot més que no el gas sarin. És més tòxic si entra en contacte a través de la pell i, més encara, si és per inhalació.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]