El futur de Convergència, en mans dels seus militants

  • La consulta sobre el futur de CDC i el candidat del 26-J obre el període de debat previ al congrés de principi de juliol

VilaWeb
Redacció
20.05.2016 - 22:00
Actualització: 21.05.2016 - 13:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fundaran un partit nou? Refaran el vell? Serà Francesc Homs el candidat de CDC a les eleccions espanyoles del 26 de juny? Serà Sílvia Requena? Són les decisions que han de prendre avui els militans de Convergència. Artur Mas i Carles Puigdemont, així com la majoria de dirigents, han expressat clarament les seves opcions: partit nou i Homs a Madrid. Ara han de parlar els militants. Aquesta nit sabrem el resultat de l’anomenat ‘súper dissabte’ de CDC. La consulta doble obrirà el període de debat i pugna per a decidir com ha de ser la Convergència del futur i qui l’ha de capitanejar. Les famílies del partit s’han posat en marxa des de fa setmanes.

Els militants respondran la consulta interna en una urna blanca, però n’hi haurà dues més. Una taronja, per als simpatitzants, i una altra blava, en què 14.620 militants (al corrent de pagament i amb més de sis mesos de militància) podran escollir si Francesc Homs o Sílvia Requena encapçalen la candidatura a les pròximes eleccions espanyoles.

Sílvia Requena, votant en el superdissabte de CDC
Sílvia Requena, votant en el superdissabte de CDC

Durant les darreres setmanes tant la direcció nacional com les federacions territorials han anat ‘depurant’ el cens per determinar quants dels 26.000 militants del partit complien els requisits per participar en la consulta. Inicialment es va presentar una xifra de 17.000, però a partir de la feina de les federacions, el número s’ha reduït fins els 15.019 per a la participació en la consulta interna sobre el futur de Convergència i 14.620 per a les primàries per escollir el cap de llista. La única diferència entre les dues xifres és que, en la segona, s’exclouen els militants que porten menys de sis mesos de militància al partit. Pel que fa al cens dels simpatitzants no hi ha dades concretes —més enllà dels 3.000 que es van registrar per al Torn Obert— i qualsevol persona podrà inscriure’s al cens en el moment de la votació, sempre que comparteixi les seves dades personals i signi un document de compromís amb els valors del partit.

Hi haurà 196 meses arreu del territori i una mesa virtual servirà per recollir les dades dels militants a l’estranger. Entre les 196 n’hi ha una vintena que són ‘urnes mòbils’ i serviran per desplaçar-se a casa dels militants que tinguin problemes de salut que els impedeixin anar a votar. Ja hi ha 65 militants que han demanat votar a través d’aquesta nova fórmula.

Les meses s’obriran entre les deu del matí i dos quarts de vuit del vespre, tot i que n’hi haurà que tancaran unes hores al migdia. En el cas dels districtes barcelonins de Sant Andreu i Nou Barris no tornaran a obrir a la tarda i l’horari de votació serà de 10.00 a 14.00. En tot cas, els militants no estan obligats a votar en una mesa concreta. Ho poden fer allà on vulguin i el sistema intern de control impedirà que tornin a votar en una altra urna. La direcció de CDC assegura que és ‘impossible’ votar més d’una vegada, a no ser que es produeixi un ‘error humà’ a l’hora de registrar la votació. En tot cas, preveuen una multa de 1.000 euros en el cas que es detecti que algun militant ha votat dues vegades.

Més de 1.100 voluntaris vetllaran per la logística de la jornada electoral repartides entre les federacions i la seu nacional de Convergència, on se situarà el centre de recepció de dades. També hi haurà una vuitantena d’interventors ‘per controlar el joc net’. Un cop es tanquin les urnes i es faci el recompte, el president de la mesa trucarà personalment a la seu nacional, on hi haurà 30 persones rebent trucades i 4 més entrant les dades al sistema informàtic. Des de la seu es podrà consultar en temps real l’evolució dels resultats i es coneixerà quines meses han estat ja escrutades.

La portaveu del partit, Marta Pascal, serà l’encarregada de comunicar el nivell de participació a les 13.00 i la participació definitiva amb les xifres finals de la consulta i les primàries a partir de les 20.30. Seran els resultats provisionals, ja que els definitius, un cop resoltes les incidències i computats tots els vots, es faran públics en el termini màxim de tres dies, posant fi així al congrés extraordinari i a la votació de primàries. Tant Francesc Homs com Sílvia Requena intervindran a continuació per valorar els resultats de les primàries i, finalment, serà el president del partit, Artur Mas, qui tancarà la jornada amb una valoració global dels resultats.

Congrés extraordinari
CDC va plantejar el ‘súper dissabte’ com un congrés extraordinari on els militants decidirien si ratificaven l’aposta de la direcció per crear un partit nou o bé preferien no renunciar a l’actual formació política i es limitaven a reformar-la. Ara bé, l’anunci d’unes primàries per escollir el cap de files al congrés espanyol i la irrupció d’una candidata alternativa a Francesc Homs ha modificat els esquemes inicials. Tot i que la seva aspiració és ser la candidata de CDC en les eleccions del 26-J, Sílvia Requena defensa també un model de partit, amb estructura horitzontal, sense hiperlideratges i que escolti sempre les bases.

Primàries i consulta interna són dues votacions diferents, per tant, però estan d’alguna manera relacionades. I és que alguns situen Requena en el cercle de Germà Gordó, un dels aspirants a la secretaria general del partit. De fet, com ell, defensa crear un partit nou però basat en els valors fundacions convergents i que conservi d’alguna manera el nom.

Diumenge, el consell nacional de CDC aprovarà formalment les llistes després d’escoltar la persona que hagi d’encapçalar la candidatura i es convocarà o bé el primer congrés del nou partit polític o bé el 17è Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya. Sigui com sigui, el Congrés es farà els propers 8, 9 i 10 de juliol al recinte del Fòrum, a Barcelona i s’adreçarà al conjunt de la militància de CDC. La direcció del partit s’escollirà en una votació el dia 23 de juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes