El fiscal general d’Andorra demana de tipificar la corrupció privada

  • El Consell Superior de la Justícia reclama de tenir independència pressupostària respecte del govern

VilaWeb
Europa Press / Redacció
10.02.2023 - 23:01
Actualització: 11.02.2023 - 11:43

El fiscal general d’Andorra, Alfons Alberca, ha demanat que s’introdueixi en l’ordenament penal la tipificació de la corrupció privada per poder adoptar el Conveni de Mèrida contra la corrupció del 2003. Ho ha exposat avui durant la intervenció en l’obertura de l’any judicial, durant la qual també ha fet balanç de l’activitat de la fiscalia d’aquest darrer any i mig.

En l’acte, també hi ha intervingut el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, que ha reiterat la necessitat que la justícia pugui disposar d’independència pressupostària per tenir més agilitat i llibertat a l’hora de gestionar els recursos.

Alberca ha destacat les reformes legislatives que s’havien fet, però ha remarcat que hi havia coses pendents, com ara l’adopció del Conveni de Mèrida. Per poder-lo ratificar cal tipificar un conjunt de figures que, ara com ara, Andorra no té, com ara la corrupció privada, l’augment injustificat de patrimoni i la responsabilitat penal de les persones jurídiques.

El fiscal ha recordat que eren exigències fetes per diferents comitès internacionals, com ara el Moneyval i el Greco, i ha recordat que Andorra tampoc no havia signat el conveni contra la corrupció privada del Consell d’Europa.

“Són llacunes legislatives que queden i el país no pot quedar fora de la competitivitat internacional”, ha assegurat, per després afegir que són estàndards de tipificació que es pot demanar a les empreses quan vulguin sortir a operar fora del país.

D’una altra banda, Alberca també ha reiterat la necessitat de reformar el codi de procediment penal per adequar l’ús de les noves tecnologies, introduir la fórmula de la conformitat en la fase intermèdia del procés i ampliar a un nombre més gran de supòsits l’ordenança penal –judici ràpid– en la fase d’instrucció.

Per la seva banda, Casadevall ha tornat a demanar que la justícia pugui disposar d’un pressupost independent perquè ara com ara depèn del govern andorrà i aquesta situació dificulta la gestió diària i comporta lentitud. Ha deixat clar que no demanaven més diners, sinó de poder gestionar-los com vulguin. De fet, ha recordat que la petició no és nova, atès que ja l’havien feta alguns dels seus predecessors i també anteriors caps de govern d’Andorra.

Casadevall també s’ha referit al pla de xoc aprovat pel govern andorrà per descongestionar l’administració de justícia i ha apuntat que una vegada cobertes totes les places previstes en el pressupost del 2023, en un termini de dos anys es notaria una agilització dels processos.

Finalment, el president del CSJ, que acaba el seu mandat aquest novembre, també ha aprofitat per fer un balanç més ampli de totes les accions fetes aquests darrers cinc anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any