Malgrat els canvis d’última hora a la programació, aquest cap de setmana arrenca el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat del Vallès. El programa, que de primer comptava amb seixanta activitats, s’ha hagut de retallar dràsticament perquè el govern espanyol ha intervingut els comptes de l’entitat que l’organitza, la Institució de les Lletres Catalanes. Amb tot, els promotors han maldat per mantenir la qualitat de les propostes, on no falten homenatges a Palau i Fabre i als grans noms de la lírica en català i les propostes més fresques.

L’acte inaugural anirà a càrrec de Maria Arnal i Marcel Bagès i homenatjarà Josep Palau i Fabre ara que s’escau el centenari del seu naixement. Poeta, dramaturg, assagista, traductor, crític i un dels principals experts mundials en Picasso, Palau i Fabre va ser poeta d’honor del festival l’any 2007, un any abans de morir. En aquesta espectacle, creat expressament, la veu de Maria Arnal i la guitarra electritzant de Marcel Bagès oferiran la seva visió del poeta de Caldes d’Estrac.

Però, més enllà de l’espectacle inaugural, la figura de Josep Palau i Fabre i el seu llegat es recordaran en més moments del festival. El 21 d’octubre Sam Abrams oferirà un recorregut per l’obra de l’autor d’Els poemes de l’alquimista i tot seguit Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida cantaran i recitaran Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Palau i Fabre. L’espectacle es diu Desbesar roses i cerca punts d’enllaç entre l’obra de tots dos autors, amadors de la llibertat, actualíssims i ben universals.

Dijous vinent es farà la Nit de Poesia, la vetllada més emblemàtica del festival que celebra la diversitat de veus, estils i accents de la poesia catalana. L’espectacle d’enguany es diu Connexions, serà presentat per Sebastià Portell i hi participaran un bon reguitzell de poetes que diran versos seus i també d’altri. Hi haurà Rosina Ballester, Eduard Sanahuja, Odile Arqué, Sebastià Perelló, Joan Duran, Rubén Luzón, Míriam Cano i Maria Carrera.

Durant la setmana de durada del festival, Sant Cugat respirarà poesia amb un ampli ventall de propostes artístiques. S’hi destaca Màrius Torres: un poeta líric, un recital a càrrec d’Emma Vilarasau, Ramon Madaula i Jordi Bosch. El programa inclou també conferències i petits recitals i concerts sobre l’obra de poetes ben diversos. S’hi parlarà del cos de la dona i les relacions amoroses en l’obra de Vicent Andrés Estellés i Maria Mercè Marçal, s’hi musicaran poemes de Guimerà, s’hi faran recitals de Gabriel Ferrater, i David Caño i Meritxell Gené hi presentaran el seu darrer projecte conjunt, Nictàlgia.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb