El deute públic de l’estat espanyol a finals del primer trimestre es va situar en els 1,393 bilions d’euros, un 13,7% més respecte al mateix període de l’exercici anterior, arran de la crisi de la covid-19. El deute equival al 125,3% del PIB espanyol, un nou rècord històric, segons les dades avançades pel Banc d’Espanya.

L’increment del passiu respon, en bona part, a un augment del deute de l’administració espanyola. A finals del primer trimestre, el seu deute es va situar en 1,21 bilions d’euros, un 11,1% més en termes interanuals. A les comunitats autònomes, en canvi, el deute va incrementar-se un 3% respecte a l’any passat, fins als 307.000 milions d’euros. Pel que fa als ajuntaments, el deute es va reduir un 3%, fins als 22.000 milions d’euros.

En termes absoluts, el deute al conjunt de l’estat espanyol va créixer en 168.176 milions d’euros. Per altra banda, la ràtio deute/PIB va incrementar-se més de vuit punts, després de tancar el 2020 amb un deute equivalent al 117,1% del PIB.

Les administracions de la Seguretat Social també van impulsar el creixement del deute. A finals del primer trimestre, el passiu en aquests organismes es va situar en els 85.000 milions d’euros, el que suposa un increment del 55,1% en termes interanuals.

També destaca l’evolució del deute en crorganismes com el Banc Financer d’Estalvis (BFA), el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) o el Fons d’Amortització del Dèficit Elèctric (FADE), entre d’altres. En aquest cas, el deute al tancament del mes de març va ser de 57.000 milions d’euros més del doble (+125%) respecte al mateix període de l’any passat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.