L’any passat van fracassar les negociacions per a aconseguir que l’estat francès ratifiqués la Carta Europea de les Llengües Minoritzades. Després d’aquell intent, ara el diputat bretó Paul Molac ha presentat una proposició de llei a l’assemblea francesa per impulsar l’ensenyament immersiu de les llengües minoritzades i per a promoure-les a l’espai públic i audiovisual. Aquesta proposició es debatrà avui.

Per un reconeixement ampli de l’ensenyament bilingüe
El 28 d’octubre passat els senadors de la dreta van refusar de discutir el text proposat per Christiane Taubira, que defensava la ratificació de la Carta Europea. Des d’aleshores, el diputat ecologista bretó Paul Molac ha treballat a preparar aquesta proposició de llei, que va ser examinada el 16 de desembre per la comissió d’afers culturals i de l’educació de l’assemblea.

Segons Molac, la proposició pretén que es reconegui àmpliament l’ensenyament bilingüe i una protecció de la immersió lingüística en l’educació: ‘Consisteix a reforçar l’ús de les llengües regionals en els dos pilars de la política lingüística: l’ensenyament i la visibilitat en l’espai públic i audiovisual.’

Molac explica l’objectiu: ‘Es tracta primer d’oferir la possibilitat d’utilitzar les llengües regionals amb més amplitud en horari escolar, i després d’ajudar a finançar l’ensenyament bilingüe a les administracions territorials competents per als centres d’ensenyament general.’

Es demana la presència destacada de les llengües minoritzades als mitjans
Molac posa èmfasi especial en la protecció i difusió de les llengües minoritzades a la televisió pública i als mitjans de comunicació de servei públic, com també la promoció de l’ús social de les llengües altres que la francesa. El text de Molac també proposa d’afegir a la missió del Consell Audiovisual un paper en el control de l’assignació d’un espai destacat per a les llengües i les cultures minoritzades en tots els mitjans de comunicació.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb