El cònsol de Letònia a Barcelona relata la seva expulsió: ‘Ha estat una actuació barroera de Margallo’

  • Entrevista amb el cònsol honorari de Letònia a Barcelona, expulsat unilateralment pel ministre García-Magallo

VilaWeb
Pere Cardús
11.10.2016 - 17:00
Actualització: 11.10.2016 - 17:44

El govern espanyol ha aconseguit finalment expulsar Xavier Vinyals del cos consular de Letònia a Barcelona. El cònsol honorari de la República de Letònia a Barcelona deixarà de fer les funcions que té assignades el 27 d’aquest mes. El ministre José Manuel García-Margallo ha actuat de forma poc habitual retirant unilateralment l’Exequatur (l’acreditació per exercir les funcions consulars) a Vinyals. L’acusa d’haver contravingut la Convenció de Viena per haver penjat una estelada a la seu del consolat de Letònia. Ell ho nega i explica que la fotografia que es va publicar corresponia a un habitatge al mateix edifici on hi ha la seu del consolat. En qualsevol cas, la persecució contra Vinyals ve de lluny i no ha cessat fins que Margallo ha decidit actuar expeditivament. Hem parlat amb ell perquè expliqui el cas i les pressions rebudes.

—Què ha passat?
—La seqüència dels fets és que el govern del Regne d’Espanya va enviar una comunicació verbal a l’ambaixada comunicant la retirada de l’Exequatur a la meva persona dient que he contravingut la Convenció de Viena per haver penjat una estelada a la meva oficina —cosa que no és certa— i perquè tinc idees independentistes. Aleshores, el govern de Letònia no té cap més remei que comunicar-me la decisió del govern espanyol de caràcter unilateral i no puc continuar fent les funcions consulars. Deixaré de ser cònsol de la República de Letònia a Barcelona el 27 d’octubre. Ho he estat durant els últims deu anys.

—Què fa un cònsol honorari?
—Fa les funcions que li encarreguen expressament el ministeri d’Exteriors i l’ambaixada. I en el meu cas faig tasques d’assistència consolar. És a dir, si un ciutadà de Letònia té algun problema mentre és aquí (un robatori, un empresonament, una incidència documental…), puc emetre un document de retorn per si han perdut o els han robat el passaport. També faig tasques de representació quan hi ha actes oficials de les institucions públiques o privades i conviden el representant oficial de la República de Letònia. L’àmbit territorial on tinc competències és Catalunya, l’Aragó i les Illes Balears. Finalment, també faig gestions per establir llaços de relació i intercanvi econòmic, social i cultural entre Letònia i l’àmbit territorial de la meva competència.

—És un càrrec remunerat?
—No. El càrrec de cònsol honorari és estrictament honorari. Mai no hi ha hagut una remuneració ni cap partida econòmica per exercir les funcions consulars. Ni tan sols hi ha una contraprestació per despeses ni desplaçaments. Mai no hi ha hagut un interès econòmic darrere de la meva posició de cònsol honorari de Letònia. Tan sols la meva estima per aquesta mena de segona pàtria estimada que és per mi la República de Letònia.

—Quines raons dóna el govern espanyol a Letònia?
—L’únic que jo he vist —perquè no tinc còpia de la comunicació verbal— és allò que ha reproduït un mitjà de comunicació (el diari ABC) a qui algú va filtrar la informació. Diu que el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol considera que sóc una persona inapropiada per exercir les funcions consulars. Diu també que he incomplert de manera reiterada la Convenció de Viena, especialment per haver penjat una bandera independentista durant la diada a la seu consolar. Jo explico el que diu aquest mitjà de comunicació que informa de la comunicació verbal que algú va filtrar. Ningú no ha desmentit aquest diari per aquesta informació.

—La retirada de l’Exequatur és un fet molt inusual…
—No és gens habitual. Gens. S’ha donat en molt pocs casos. I encara menys entre països amics i aliats com són el Regne d’Espanya i la República de Letònia. Que un país digui que vol tenir un determinat funcionari diplomàtic (en el càrrec que sigui: cònsol, ambaixador…) i l’altre país digui ‘no ens agrada, canvia’l’… el país digui que no el vol canviar, i l’altre país respongui que l’expulsa, és molt estrany i infreqüent. És un fet extremadament inhabitual.

—No és el primer cas d’una enganxada diplomàtica entre el govern espanyol i Letònia.
—La primera vegada que tinc coneixement que el govern espanyol, a través del ministre d’Exteriors, demana el meu cessament com a cònsol és just després de produir-se les declaracions del primer ministre letó dient preguntant-se per què no una independència de Catalunya. L’endemà d’aquestes declaracions, el ministre García Margallo cita l’ambaixador de Letònia.

—Què li diu?
—Li demana una rectificació d’aquestes declaracions i demana també el cessament del cònsol honorari a Barcelona per les seves opinions polítiques respecte de la independència de Catalunya. I des d’aquell moment, les pressions no han parat fins ara. En veure que el govern de Letònia no em cessa i no accepta les pressions, el govern espanyol decideix de manera unilateral expulsar-me i retirar-me les credencials que em permeten actuar en les funcions consulars.

—Durant aquest temps us heu sentit seguit, vigilat o controlat?
—Si em preguntes si he sentit que em controlaven o em vigilaven, no tinc la capacitat tècnica per saber si ho han fet. Seria una percepció. No puc dir-ho de manera fefaent. Puc dir que el mitjà de comunicació que va publicar la informació filtrada acompanyava la notícia amb una fotografia de l’edifici on hi ha la seu consolar amb una estelada penjada a un habitatge. Per tant, algú va fer aquella fotografia. Desconec qui la va fer ni si era el resultat d’un seguiment físic o un control. Sí que puc assegurar que el govern del Regne d’Espanya ha intentat durant anys que el govern letó cessés el seu cònsol a Barcelona per les seves opinions polítiques.

—En un país com Letònia, com es reben aquest tipus de comportaments en el terreny diplomàtic?
—El govern de Letònia procura ser molt diplomàtic. Si té opinió sobre l’actitud d’Espanya, se la guarda per ell mateix. L’objectiu de la diplomàcia no és generar problemes sinó resoldre’ls. Per tant, si té una opinió sobre aquestes pressions, se les guardarà.

—Com a coneixedor de les formes diplomàtiques, què en penseu de l’actuació del govern espanyol contra l’independentisme a escala internacional?
—Podria donar la meva opinió personal. Però encara sóc cònsol de Letònia —amb data de caducitat— i m’he de reservar les meves opinions. Sí que puc dir que retirar de manera unilateral l’Exequatur sense el vist-i-plau del país que ha nomenat el seu representant oficial és una actuació barroera. Ha estat una actuació barroera de García-Margallo. És una manera de passar per sobre de les opinions de la República de Letònia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any