VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

El Consell ha autoritzat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori el canvi de nom de l’estació de metro Joaquín Sorolla-Jesús, per la de Jesús, la seua denominació originària quan es va produir l’accident de metro del 2006, en què van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides.

“Un poble amb dignitat i coratge no oblida, i un govern que representa dignament a un poble amb coratge no esborra els noms dels llocs de les tragèdies”, ha manifestat la vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, on s’ha autoritzat el canvi de nom, coincidint amb el desè aniversari de l’accident, diumenge que ve 3 de juliol.

Segons la seua opinió, “canviar el nom un lloc no fa que s’esborrin els fets que han passat i ni de lluny alleugerix el buit de l’absència”, per la qual cosa l’estació de Jesús tornarà a la seua denominació originària. “Pensem que és una manera de reparar la memòria de les víctimes”, ha afegit.

Uns minuts després de l’una del migdia del dilluns 3 de juliol del 2006, –este diumenge farà deu anys–, una unitat de tren de Metrovalencia va descarrilar en una revolta pròxima a l’estació de Jesús i va causar la mort a 43 persones i va ferir 47.

El 12 de desembre del 2010, es va modificar la denominació de l’estació, que va passar a ser Joaquín Sorolla. Este canvi de denominació es va justificar, en aquell moment, per la conveniència de millorar la identificació, atenent a la proximitat a l’estació de l’AVE.

Després, l’1 de març de 2012, i davant de la reiterada petició de l’Associació de Víctimes del metro del 3 de juliol del 2006, l’estació va rebre el nom compost de Joaquín Sorolla-Jesús.

Quan es complixen deu anys de l’accident “que ha quedat gravat en la memòria dels valencians i les valencianes, el Consell vol sumar-se al record de les persones que han mort i rendir novament homenatge als familiars que, amb la seua presència a la plaça de la Verge, es van convertir, un mes després d’un altre, en la memòria viva dels quals ja no eren”, ha conclòs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb