El consell professional de Catalunya Ràdio critica la decisió de la JEC sobre la Via Lliure i l’atribueix a la llei electoral

  • Considera errònia la decisió del tribunal electoral perquè la manifestació suscitava interès general

VilaWeb
ACN
14.09.2015 - 21:00
Actualització: 14.09.2015 - 21:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell professional de Catalunya Ràdio ha criticat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de considerar la Via Lliure un acte electoral i d’obligar a compensar amb una cobertura similar els partits que no hi concorrien. A parer del Consell, la decisió va ‘trepitjar’ els criteris periodístics de la ràdio, tenint en compte ‘l’interès general’ d’un esdeveniment com el de divendres, ‘amb centenars de milers de persones al carrer’. Els ‘espais compensatoris’ són considerats per l’ens ‘fora de lloc’, i la negativa de ‘determinades formacions polítiques’ a l’alternativa de la CCMA, així com a ‘l’intent de triar a la carta què, com i quan’ se’ls havia de donar veu, una petició ‘obscena’.

Tot plegat, a parer del Consell Professional de Catalunya Ràdio, s’ha d’atribuir a la llei electoral, que ‘des de fa dècades condiciona la informació de campanya’ a través dels blocs que determinen l’espai que cada partit ocupa als mitjans públics en funció de la representativitat parlamentària. És un mecanisme que, a parer de l’ens, ‘atempta directament’ contra els criteris periodístics i és ‘una anomalia a Europa’.

D’altra banda, l’ens es congratula que la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) hagi recorregut la decisió de la JEC, perquè és un fet ‘inèdit’. Tot i això, recorda que habitualment ‘s’amaga darrere la JEC’ al·legant que la Corporació no estableix les regles del joc, per la qual cosa, tot i el recurs interposat per l’última decisió del tribunal electoral, ‘és còmplice’ de la situació.

Per tot plegat, el Consell reclama ‘la fi’ dels blocs electorals, una voluntat política ‘clara’ per assegurar que la informació electoral es realitzi ‘només a partir de criteris periodístics’, i que els partits polítics i la JEC ‘aturin els seus intents d’intromissió’ a la graella de Catalunya Ràdio.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes