El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem espanyol han emès un comunicat conjunt en què defensen la sentència de l’Audiència de Navarra sobre la Manada, que ahir va provocar una gran controvèrsia i una onada d’indignació ciutadana perquè castigava amb nou anys de presó els cinc homes que van violar una noia de divuit anys durant la festa del San Fermín del 2016. L’audiència va resoldre, amb el vot particular d’un jutge que demanava l’absolució de la Manada, que no hi havia hagut agressió sexual, sinó abús, perquè no va haver-hi intimidació ni violència.

El comunicat diu que el tribunal ‘ha valorat minuciosament (…) tots els elements de prova aportats per les parts’. Afegeix que això, juntament amb la jurisprudència, són els únics criteris als quals estan sotmesos els jutges. També reconeix que les decisions judicials poden criticar-se, però adverteix que quan les crítiques provenen de càrrecs públics ‘es compromet greument la confiança que el nostre sistema de justícia mereix dels ciutadans’.

Per últim, el CGPJ i el Suprem comenten que els jutges són ‘el més important baluard per a la protecció i defensa de totes les víctimes’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb