El pacte entre el PP i el PSOE per a repartir-se novament el Consell General del Poder Judicial espanyol ha indignat la judicatura i bona part de la classe política. Però la polèmica ha anat més enllà de les fronteres de l’estat espanyol i el Consell d’Europa se n’ha fet ressò. Gianluca Esposito, secretari executiu del Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO), ha recordat en un piulet: ‘Encara esperem que Espanya apliqui les recomanacions del GRECO per a prevenir la corrupció’ en el poder legislatiu i judicial.

El PP i el PSOE van acordar la setmana passada que el magistrat Manuel Marchena, fins ara president de la sala penal del Suprem, sigui el nou president del CGPJ en substitució de Carlos Lesmes. Aquest nomenament a dit és una vulneració de la llei orgànica del poder judicial, perquè la norma estableix que han de ser els vocals del consell que han de triar el president del CGPJ. En canvi, la major part de vocals encara no ha estat elegits.

El Consell d’Europa lamenta que Espanya menystingui les recomanacions per a garantir la independència judicial 

Enguany, el president del GRECO, Marin Mrčela, ja va avisar Espanya que no havia aplicat cap de les recomanacions que li han fet d’ençà del 2013. Segons l’informe anual de l’organisme, l’estat espanyol es manté entre els que no compleixen el procediment de prevenció de la corrupció i considera l’aplicació de les recomanacions ‘globalment insatisfactòria’. Espanya és l’únic estat –juntament amb Bèlgica– que no ha aplicat completament cap de les recomanacions fetes aquests darrers cinc anys.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb