El Consell d’Europa alerta que es comet intimidació i assetjament a organitzacions que lluiten contra el racisme

  • L'ECRI denuncia que els refugiats reben un “tractament desigual segons l'ètnia”

VilaWeb
ACN
01.06.2023 - 09:10
Actualització: 01.06.2023 - 11:08

El Consell d’Europa avisa que organitzacions que lluiten contra el racisme i la discriminació són víctimes “d’intimidació i assetjament”. En l’informe anual de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI, per les seves sigles en anglès) insisteix que algunes organitzacions que treballen amb col·lectius discriminats es troben en un “ambient de treball hostil” en alguns països en ser víctimes de “declaracions nacionalistes, difamatòries o d’odi” per part de polítics o periodistes, entre d’altres. Quant als refugiats, l’ECRI denuncia que reben un “tractament desigual segons l’ètnia”.

L’informe de l’ECRI constata que els migrants, les minories ètniques i religioses i les persones LGTBI tenen “menys espai” per portar a terme les seves activitats, i per això remarca que cal donar suport a les organitzacions civils que treballen amb aquests col·lectius. El document lamenta que en alguns països hi hagi legislacions que fan aquesta tasca més difícil i adverteix de l’ús “desproporcionat” de legislació contra el terrorisme i l’extremisme contra col·lectius que pateixen discriminació, especialment els musulmans, diu el document.

En el cas dels refugiats ucraïnesos, l’ECRI indica que alguns refugiats ucraïnesos que buscaven protecció en països que formen part del Consell d’Europa han rebut “estàndards més baixos” d’ajuda. Per exemple, el document remarca que els gitanos d’Ucraïna han rebut en alguns casos allotjaments que estaven en pitjors condicions que els que han tingut altres ucraïnesos que estaven en la mateixa situació.

A més, l’ECRI subratlla que dins d’Ucraïna també hi ha un “tractament desigual” en els punts de control. “Persones pertanyents a minories o d’origen migrant, especialment gitanos i persones que venen o són percebudes provinents d’Àfrica i Àsia, han estat enviades al final de la cua per sortir d’Ucraïna”, denuncia el document.

En el cas de la discriminació contra persones del col·lectiu LGTBI, l’ECRI constata progressos en alguns països, però remarca que hi ha “retrocessos contra els drets humans de les persones LGTBI en alguns països”. El document celebra l’eliminació de les teràpies de conversió en alguns països, però denuncia discurs d’odi contra el col·lectiu per part de polítics i representants religiosos.

Finalment, l’ECRI denuncia que el discurs d’odi contra els gitanos és endèmic a Europa, com també ho és la discriminació contra aquestes persones. “En molts estats membre del Consell d’Europa, els gitanos pateixen abús policial per racisme”, remarca el document. A més, adverteix que la segregació escolar en el cas dels gitanos és persistent i està en augment i de l’absència de millores en les condicions dels habitatges” Per aquest motiu, l’ECRI critica la manca de progrés per posar fi a la discriminació dels gitanos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor