El consell de ministres espanyol extraordinari que es farà avui abordarà la situació a Catalunya en cas que la mesa del parlament acordi de tramitar la llei del referèndum que es va presentar el juliol. La mesa es reuneix avui a les deu, tot i que aquest punt no és pas en l’ordre del dia, de moment.

El govern espanyol es reuneix avui igualment i de manera extraordinària per un altre motiu: avançar en l’arbitratge que resolgui la vaga dels treballadors d’Eulen a l’aeroport de Barcelona. Així ho va anunciar dilluns el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, qui va concretar que s’avaluarien els informes de l’Advocacia de l’Estat i començarien els terminis per a designar l’àrbitre que haurà de determinar les solucions per a posar fi al conflicte dels filtres de seguretat de l’aeroport.

Però aquesta reunió també podria servir perquè l’executiu espanyol acordés les mesures que adoptaria si la mesa del Parlament de Catalunya dóna tràmit a la llei del referèndum, pas previ per a discutir-la i votar-la en el ple. Tot i que l’ordre del dia no inclou aquest punt, es pot modificar avui, i fins i tot, la presidenta, Carme Forcadell, pot proposar-ho durant la reunió.

Mariano Rajoy ja va anunciar que l’executiu espanyol es reuniria immediatament si la mesa del parlament admetia a tràmit la llei del referèndum, amb l’objectiu de dur-la al Tribunal Constitucional sense esperar que arribés al ple de la cambra catalana.

I si la llei del referèndum no s’inclou en l’ordre del dia?
La majoria independentista té altres possibilitats, si avui si no s’amplia l’ordre del dia. Per una banda, hi ha la via de la tramitació ordinària, tot i que, tenint en compte terminis, sembla complicada. A més, durant la tramitació, la llei podria ser intervinguda per la justícia espanyola.

L’altra opció, la més factible, és recórrer a l’article 81.3 del reglament del parlament. L’article 81 regula el funcionament de l’ordre del dia dels plens. I el tercer punt diu: ‘L’ordre del dia del ple pot ésser alterat si aquest ho acorda, a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres del parlament, i també pot ésser alterat quan hi obliga el compliment d’una llei. Si s’hi ha d’incloure un assumpte, aquest ha d’haver complert els tràmits reglamentaris que li permeten d’ésser-hi inclòs, llevat d’un acord explícit en sentit contrari, per majoria absoluta.’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.