CGE

El Consell de Garanties Estatutàries assegura en un dictamen que el projecte de llei del vot electrònic per als catalans que viuen a l’estranger no vulnera articles de la constitució espanyola ni el principi de seguretat jurídica que recull la mateixa norma.

El dictamen de l’organisme consultiu de la Generalitat assenyala que el text no vulnera els articles referents al desenvolupament del dret de sufragi (23), règim electoral general (81.1) ni de la competència sobre la regulació de les condicions bàsiques necessàries per garantir la igualtat en l’exercici del dret de sufragi (149.1.1).

No obstant això, ha recomanat de fer les proves i els tests necessaris per a garantir el ‘correcte funcionament i fiabilitat del sistema’, que serien útils per a millorar i perfeccionar aspectes i contribuir al seu coneixement per part dels ciutadans.

Acord previ
En el dictamen, aprovat per set vots a favor i un en contra amb vot particular, també diu que les previsions del projecte no es podran dur a terme si prèviament no s’han acordat amb l’estat els convenis i protocols referits en el seu article 6 i les disposicions addicionals segona i tercera.

El Consell de Garanties Estatutàries diu que aquesta necessitat queda implícita en el contingut del projecte de llei, però que per assegurar una millor comprensió del funcionament del sistema i evitar dubtes dels electors, recomana d’incloure una disposició que ‘determini amb claredat’ aquesta circumstància.

El dictamen conclou que el projecte de llei manté les exigències i els requisits establerts per a l’article de la llei orgànica del règim electoral (Loreg) per al vot dels ciutadans residents a l’estranger en el seu model de correspondència.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.