Donald Trump

La Cambra de Representants dels Estats Units vota avui si comença el procés de destitució (impeachment) contra Donald Trump o arxiva el cas. La majoria demòcrata a la cambra apunta al fet que la causa continuarà endavant.

El procés de destitució seria el tercer en la història dels Estats Units, després del d’Andrew Johnson per vulnerar una llei federal, el 1868, per la qual cosa va ser absolt, i de Bill Clinton el 1998, per mentir sota jurament i obstrucció de la justícia, i també va ser absolt pel senat. Per la seva part, Richard Nixon va dimitir abans que comencés tot el procés.

Si el congrés vota en favor de començar el procés de destitució; aleshores el senat es constituirà en tribunal, sota la presidència del president del Tribunal Suprem, i farà un judici al president. En cas que 67 senadors votessin a favor de la destitució, Trump hauria de deixar la Casa Blanca i seria substituït pel vice-president. Actualment, al senat hi ha 53 republicans, 45 demòcrates i dos independents, de manera que, pel cap baix, 22 senadors republicans haurien de votar contra el seu president.

A Trump l’acusen d’abús de poder i d’obstrucció al congrés. El primer càrrec es deu al fet que es va aprofitar del seu poder per a pressionar Ucraïna amb la finalitat de propiciar una investigació per presumpta corrupció contra el pre-candidat demòcrata Joe Biden, el seu rival polític, per influir en les eleccions presidencials del 2020. El segon ha estat per les traves que ha posat el president a l’entrega de la documentació requerida pel congrés, així com per evitar que testifiquessin al congrés els alts càrrecs de l’administració.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb