El congrés espanyol vota si treure Franco del Valle de los Caídos

  • El text proposat pel PSOE ja va ser aprovat el mes de març tot i l'oposició del PP

VilaWeb
Redacció
08.05.2017 - 22:00
Actualització: 09.05.2017 - 07:12

El ple del congrés espanyol debat avui si exhumarà el cos de Francisco Franco del Valle de los Caídos. La proposició no de llei presentada pel PSOE insta el govern espanyol a ampliar la llei de memòria històrica i destaca, entre més mesures, la retirada  de les restes del dictador.  Tot i que es tracta d’una iniciativa no executiva que no obliga el govern a complir-la, té una càrrega simbòlica i política notable.

El mateix text va ser aprovat el 8 de març proppassat en la comissió constitucional, amb el suport d’Units Podem, Ciutadans, ERC, PNB i Bildu. Només el PP s’hi va oposar i el seu soci navarrès, UPN, es va abstenir. Per aquest motiu és previsible que la proposta no de llei també s’aprovi al ple de congrés.

L’escrit presentat pels socialistes pretén dotar d’un nou significat el Valle de los Caídos perquè ‘deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica’ i esdevingui un ‘espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica, i de la dignificació i reconeixement de les víctimes de la guerra civil i la dictadura’. Per això, el text assenyala que l’exhumació de Francisco Franco i el trasllat fora del Valle de los Caídos és un punt clau.

El text defensa d’exhumar el cos de José Antonio Primo de Rivera, fundador de la Falange, tot i que en el seu cas considera suficient de treure’l de l’altar major de la basílica i traslladar-lo a un lloc ‘no preeminent’ de l’edifici. Una altra proposta és eliminar qualsevol mena de subvenció o ajuda pública a tota entitat que enalteixi o defensi Franco, la seva dictadura, el nazisme, la xenofòbia o qualsevol expressió vexatòria envers les víctimes.

La iniciativa inclou també la creació d’una Comissió de la Veritat, recomanada per les Nacions Unides per determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans durant la guerra del 1936-39 i la dictadura franquista. Alhora, se sol·licita d’estudiar la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra qui defensava la legalitat republicana; establir l’11 de novembre, Dia Europeu de les Víctimes del Feixisme, com a dia de record i homenatge a les del franquisme; i incloure la memòria històrica en els continguts educatius.

A més, en el text es reivindica que es reprenguin les polítiques públiques de memòria històrica amb el finançament corresponent. I insta el govern espanyol a impulsar les pràctiques necessàries per localitzar i exhumar fosses comunes com la reacció de bancs d’ADN i retirar símbols i monuments franquistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any